Meny

Overraskende rentekutt i eurosonen

HOVEDKVARTER: Den europeiske sentralbanken (ESB) valgte noe overraskende å kutte styringsrenten i dag. Her er Eurologoen foran hovedkvarteret til ESB. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/DANIEL ROLAND

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske sentralbanken har besluttet å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har besluttet å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. Det er klart etter rentemøtet i sentralbanken torsdag.

Rentekuttet var overraskende. På forhånd var det ventet at renten ville bli holdt uendret, ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn.

Ventet kutt

- Det var en fornuftig avgjørelse, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Han ventet at det kunne komme et kutt på møtet torsdag. Nyheten ga imidlertid umiddelbare utslag i både rente- og valutamarkedene. Her hjemme går kronen noen øre sterkere mot euro. En euro koster i skrivende stund 7,71 kroner mot 7,74 kroner før beslutningen ble kjent.

Veksten avtar

Forrige gang Europa-renten ble endret var da den ble satt opp med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent i juli i år. Den gangen var tiltagende inflasjon blant årsakene til renteøkningen. Nå kuttes altså renten igjen, selv om inflasjonen har vært på tre prosent de siste månedene.

Wilhelmsen mener likevel at rentekuttet er en helt oppskriftsmessig handling fra sentralbanken.

- Vi har har fått stadig nye bekreftelser som viser at veksten i eurosonen har avtatt mye raskere. Og ikke bare avtatt, men kommet i negativt territorium, sier Wilhelmsen.

Ser fremover

Han viser til at de siste innkjøpssjefindeksene (PMI) for euroområdet har pekt i retning av klart negativ vekst fremover. Svakere vekst fører til at sentralbanken nå kan se bort i fra at inflasjonen har ligget godt over målet nær 2,0 prosent de siste to månedene, mener Wilhelmsen.

- ESB er fremoverskuende. Situasjonen er at euroområdet nå er i resesjon, uavhengig av hvordan Hellas håndteres. Det er bare snakk om det blir en mild eller dyp resesjon, sier Wilhelmsen.

Les også:

Ultimatum til Hellas

- Høy sannsynlighet for kollaps

- Kan ikke avgjøres i en folkeavstemning

- Eurosonen klarer seg fint uten Hellas

Les flere artikler fra ABC Penger her

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært