Meny

– Nei til euro vil være et farvel til EU

UT AV EU: Karolina Kottova i EU-kommisjonen sier at Lisboatraktaten ikke åpner for at land kan forlate eurosonen uten også å forlate EU. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mulig å forlate eurosonen uten samtidig å forlate EU, slår en talskvinne for EU-kommisjonen fast. Det er en norsk europaforsker uenig i.

– Traktaten åpner ikke for at man kan forlate eurosonen uten også å forlate EU, sier Karolina Kottova.

Kottova ønsker ikke å spekulere i hva som kan skje dersom grekerne sier nei til redningspakken fra EU og i stedet bestemmer seg for å ta farvel med den europeiske fellesvalutaen euro.

Les også: Hellas' statsminister vil be om støtte fra folket

Det er usikkert hva det greske folk skal spørres om i den varslede folkeavstemningen. Men statsminister Papandreou, som i dag skal ha gjort det klart at han ikke trekker seg fra statsministerposten, har slått fast at utfallet i realiteten vil avgjøre om Hellas skal kvitte seg med euroen.

– Hellas' plass er i eurosonen

Den såkalte Lisboatraktaten, som trådte i kraft i desember 2009, antyder for første gang muligheten for å kunne forlate EU. Traktaten åpner derimot ikke for at medlemsland som har innført euro, kan ombestemme seg, mener hun.

– Hellas' plass er i eurosonen, og instrumentene er på plass, og avtalene for at det skal forbli slik er en realitet, sier hun.

– Må ikke ut av EU

Europaforsker Kate Hansen Bundt har derimot ingen tro på at Hellas må ut av EU dersom landet går ut av eurosamarbeidet.

– Det er ikke traktatfestet at land må ut av EU-samarbeidet dersom det trekker seg fra eurosamarbeidet, sier Hansen Bundt til NTB.

Les også: Europa tatt på sengen av gresk utspill

Nå står det riktig nok i EU-traktaten at alle EU-land skal være med i eurosamarbeidet så fremt de oppfyller kriteriene.

– Sverige er et eksempel på at et EU-land som oppfyller kravet likevel ikke er med i eurosamarbeidet. Og mange av de nye EU-medlemmene i øst er med i EU uten å være med i eurosonen, fordi de ikke oppfyller de økonomiske kravene, påpeker Hansen Bundt.

– Europa overlever

Frankrikes europaminister Jean Leonetti har i dag uttalt at han ikke ser på det som noe stort problem om Hellas går ut av eurosonen.

– Både euroen og Europa overlever selv om grekerne stemmer imot redningsplanen, sier Leonetti til radiostasjonen RTL.

Han viser til at Hellas bare står for to prosent av bruttonasjonalproduktet og fire prosent av gjelden innen eurosonen.

– La oss ikke ha noen illusjoner; dersom Hellas ikke ønsker denne planen, kommer de heller ikke til å få pengene, slår den franske europaministeren fast.

Mister tålmodigheten

Leonetti legger ikke skjul på at han er i ferd med å miste tålmodigheten med grekerne.

– Man kan ikke forvente solidaritet fra de 17 eurosonelandene, uten greske forpliktelser eller budsjettdisiplin, sier han.

Les også: Rikker seg ikke etter krisemøte

Dersom Hellas ikke etterkommer kravene som er stilt i forbindelse med krisepakken, får de ta konsekvensene selv, slår Leonetti fast.

– Om landet går konkurs og må forlate eurosonen, er det opp til grekerne selv å avgjøre, vi kan ikke ta beslutningen for dem, sier han.

– Alvorlig syk

– Hellas er et problem som vi kan overkomme og noe vi kan klare oss uten, mener den franske europaministeren.

– Vi kan hjelpe dem og redde dem, men vi kan ikke gjøre det om de ikke ønsker det. Man må ta medisinen selv om den er bitter, for denne pasienten er alvorlig syk, sier Leonetti.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært