– Papandreou går ikke av

Giorgos Papandreou på vei inn til krisemøte i Aten torsdag. Hellas' statsminister Giorgos Papandreou går gjennom tøffe tider. Misnøyen mot ham øker også i egne rekker. Foto: REUTERS/SCANPIX
Giorgos Papandreou på vei inn til krisemøte i Aten torsdag. Hellas' statsminister Giorgos Papandreou går gjennom tøffe tider. Misnøyen mot ham øker også i egne rekker. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giorgos Papandreou kommer ikke til å gå av, opplyser kilder ved den greske statsministerens kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det foreligger ingen avskjedssøknad fra statsministeren. Han vil som planlagt tale i nasjonalforsamlingen senere torsdag, sier en kilde, ifølge Reuters.

– Regjeringen har heller ikke søkt avskjed, legger kilden til.

BBC rapporterte klokken 13.11 at den greske statsministeren var ventet å gå av innen 30 minutter. Meldingen gikk ut på at Papandreou ville tilby å trekke seg slik at det kunne dannes en bredere koalisjonsregjering med tidligere bankmann Lucas Papademos som statsminister.

Den siste meldingen fra Reuters tilsier imidlertid at Papandreou likevel ikke trekker seg. Han vil deretter «slåss videre som statsminister», melder gresk TV.

Den greske regjeringen satt torsdag ettermiddag samlet i krisemøte, etter at flere medlemmer av regjeringspartiet PASOK gikk ut og truet med å stemme for et mistillitsforslag mot regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

30 folkevalgte, blant dem flere fra Papandreous eget parti, skrev tidligere på dagen et åpent brev med krav om at det dannes en samlingsregjering, holdes nyvalg, og at den planlagte folkeavstemningen om EUs krisepakke blir avlyst.

Diskuterer samlingsregjering

Den greske regjeringen er nå villig til å diskutere opposisjonens krav om en samlingsregjering, sier en regjeringstalsmann.

Hvis partiene blir enige, betyr det at folkeavstemningen om EUs krisepakke avlyses, ifølge talsmannen.

Den konservative opposisjonen i Hellas støtter opp om EUs krisepakke og krever nyvalg. Antonis Samaras i Nytt demokrati mener at statsminister Giorgos Papandreous regjering straks bør gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker Nytt demokratis avgjørelse om å støtte avtalen velkommen, sier regjeringstalsmann Ilias Mossialos om støtten til krisepakken.

– Når det gjelder de andre forslagene, er vi klare til å diskutere dem seriøst med tanke på landets beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere krever hans avgang

Regjeringen har mistet sitt flertall foran det planlagte tillitsvotumet fredag, og stadig flere krever at statsministeren går.

– Det blir trolig ikke noe tillitsvotum fredag. Det jobbes nå med en ny regjering, som kan være klar allerede de neste timene. Her skjer det ting minutt for minutt, sier journalist Angeliki Boubouka i avisa Eleftherotipia på telefon fra Aten torsdag formiddag.

– Vi er midt i en tornado her. Statsministeren har kalt inn til ekstraordinært møte i kabinettet nå klokka 12. Og senere møter han partifellene i nasjonalforsamlingen, legger hun til.

Samlingsregjering

Flere representanter tar til orde for en midlertidig samlingsregjering før nyvalg.

Enda en av regjeringspartiets parlamentarikere gikk fredag ut og sa hun ikke vil stemme for regjeringen i fredagens planlagte tillitsvotering.

– Statsminister Papandreou tilhører fortiden, sier Dimitris Lintzeris, som representerer regjeringspartiet PASOK. Han er ikke den eneste partifellen som nå går ut offentlig mot Papandreou.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eva Kaili, også hun parlamentsmedlem for PASOK, går samtidig ut og sier at hun ikke vil støtte sin egen regjering i den kommende avstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har ikke Papandreou lenger et flertall i nasjonalforsamlingen, hans støtte hadde torsdag formiddag krympet til 150 av de 300 representantene.

Les også: - Vi vil ikke bli medskyldige

Historisk erobring

– Hellas' plass i eurosonen er en historisk erobring gjort av det greske folk, som det ikke kan stilles spørsmål ved. Dette kan ikke avgjøres av en folkeavstemning, sier finansminister Evangelos Venizelos.

Ifølge journalist Boubouka er Venizelos en av kandidatene til ny statsminister. Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbank (ECB), er et annet navn.

Venizelos får støtte fra visefinansminister Pantelis Oikonomou, som i et intervju med fjernsynsstasjonen NET TV torsdag gikk hardt ut mot EU-lederne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er imot å holde folkeavstemning om euroen. Dette vil være fullstendig upassende, sier han og anklager EU-lederne for å legge utilbørlig press på Hellas.

– Vi har nå fått et ultimatum. Utlendinger blander seg opp i hva vi skal ta stilling til i folkeavstemningen, sier Oikonomou.

Euroavstemning

Hva det greske folk skal spørres om i den varslede folkeavstemningen, er usikkert, men statsminister Papandreou har slått fast at utfallet i realiteten vil avgjøre om Hellas skal kvitte seg med euroen.

– Det dreier seg om hvorvidt vi ønsker å bli værende i eurosonen eller ikke, sa Papandreou onsdag.

Venizelos ble angivelig ikke informert før den greske statsministeren kom med sitt utspill om folkeavstemning.

– Venizelos visste ingenting om folkeavstemningen. Det eneste han hadde kjennskap til, var tillitsvotumet, opplyste en gresk regjeringskilde tidligere i uka.

Les også: Sjeføkonom: - Høy sannsynlighet for økonomikollaps

Les flere nyheter