Meny

DnB Nor må dokumentere «beste rente»

NEST BEST: Forbrukerombudet mener det er problematisk at DnB Nor annonserer med at de er billigst, når de kommer på andre plass på en oversikt på Finansportalen.no. Illustrasjon: Faksimile DnB Nor-annonse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I reklamen lover DnB Nor markedets beste boliglånsrente til unge, men banken topper ikke Finansportalens liste over banker med lavest boligrente. Nå krever Forbrukerombudet dokumentasjon.

DnB Nor hevder i sin markedsføring at de har «Den aller beste renta for deg mellom 18 og 33 år. Det er bare å sammenligne.»

Forbrukerombudet har derfor bedt DnB Nor dokumentere påstanden, som de mener kan oppfattes som at de til enhver tid kan tilby den beste renten for denne typen kreditt.

Nest best

DnB Nor kommer ikke best ut på Finansportalens liste over banker med lavest boligrente. Med sitt tilbud på 3,40 prosent havner de havner på andreplass, bak SpareBank 1 Telemark som tilbyr boliglån til en nominell rente på 3,35 prosent.

Dersom bankens påstand om den aller beste renten ikke stemmer, er markedsføringen villedende og i strid med markedsføringsloven, mener Forbrukerombudet.

- Bare lokale kunder

- Det er en lokal sparebank som dessverre har sneket seg så vidt foran oss på prislisten, men den tar bare imot kunder fra Telemark. Vi har fortsatt det beste lånet for unge boliglånskunder over hele landet, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor.

Han påpeker at de selvsagt skal ta dialogen med Forbrukerombudet slik at de sikrer at kommunikasjonen er riktig.

- Vi satte en ny standard for boliglån for unge i fjor, både med tanke på vilkår men også ved å legge bak oss førstehjemslånet som bare dekket unges aller første bolig. Når konkurrenter blir så inspirert at de kopierer vårt ungdomslån, må vi følge ekstra godt med, og her skal vi skjerpe oss, sier han.

Stor effekt

Forbrukerombudet mener det kan være vanskelig for forbrukerne å vite hvor godt et lånetilbud faktisk er. Derfor er det spesielt viktig at renteopplysningene stemmer.

- Bruk av «billigst-påstander» har stor effekt på forbrukernes valg av tilbyder. For at forbrukerne skal få et best mulig sammenligningsgrunnlag, er det derfor viktig at slike påstander er riktige, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Ung målgruppe

Forbrukerombudet har i 2011 jobbet spesielt med å kartlegge markedsføring som retter seg mot unge forbrukere og avtalene unge inngår.

- Det er spesielt viktig med klar og riktig informasjon i markedsføringen av et lån som retter seg direkte mot unge. Unge lånekunder skal ikke villedes til å tro at de får den billigste renten dersom dette ikke stemmer, understreker Nergård.

Les også:

Vil stanse strengere boliglån

Lysbakken vil stramme inn gjeldsordning

Ultimatum til Hellas

- Høy sannsynlighet for kollaps


Les flere artikler fra ABC Penger her

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært