Meny

Test av iPhone 4S

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet Apples nyeste vidunder.
iPhone 4S

Størrelse: 115,2 x 58,6 x 9,3

Vekt: 140 gram

Skjerm: 3,5”, 960x640px

Prosessor: A5

Intern lagring: 16, 32 eller 64 MB

Kamera: 8 Mpx, autofokus, LED blits, 1080p video

Farger: Sort og hvit

Siri personlig assistent

 

Positivt

  • knallbra kamera
  • raskere prosessor
  • Den særegne følelsen av at alt bare funker
  • Airplay
  • Stort utvalg av gode apps

Negativt

  • Bare en mindre oppdatering
  • Mangler podcastabonnering
  • Ikke widgets
  • Støtter få videoformater

Skuffelsen var stor blant mange iPhone-frelste da det viste seg at det som var forventet å bli iPhone 5 bare var en oppdatering av allerede populære iPhone 4. 4S har samme design og samme skjerm og de deler også samme programvare.

Under den blanke overflaten er det likevel noen nyheter som kan være med å snu inntrykket. Ikke minst er den personlige assistenten Siri noe mange er nysgjerrig på.

Er iPhone 4S bare en unødvendig oppdatering for at Apple skal selge enda flere telefoner eller har iPhone 4S nok å by på til å rettferdiggjøre et kjøp? Ikke minst, hvordan stiller iPhone seg ovenfor de mange konkurrentene i smarttelefonmarkedet?

Lik som før

Ved første øyekast ser altså iPhone 4S ut som forgjengeren og man kan jo spørre seg om ikke en designoppdatering hadde gjort det lettere å markedsføre en ny modell.

Maskinvaremessig er det likevel noen viktige forandringer. For det første finner vi her Apples egenutviklede A5-prosessor som er den samme som sitter i iPad 2. Dette er en tokjerneprosessor som gir 4S en fordel på enkelte områder.

Foreløpig resulterer det først og fremst i en litt raskere nettleser i tillegg til at enkelte spill flyter litt glattere. Stadig flere spill vil nok også ta i bruk de ekstra hestekreftene ganske snart.

Kameraet fremhever også den nye prosessoren i form av at det nå er mulig å raskt knipse bilde etter bilde uten at kameraet må jobbe lenge med prosessering og lagring. Kameraet har også 8 mpx i stedet for 5 mens video-opptak nå er oppgradert til 1080p.

Bildekvaliteten som allerede var veldig god i forrige modell har blitt enda bedre, mens videokvaliteten virkelig imponerer stort. Kameraet er naturlig nok følsomt for brå bevegelser på tross av forbedret bildestabilisering, men rolige sekvenser har en skarphet og lysfølsomhet som gjør at det er nærmest utrolig at bildene kommer fra et mobilkamera.

Bilder og video kan vises direkte på TV-skjermen via HDMI og en adapter som må kjøpes i tillegg. Har du Apple TV kan du i tillegg bruke AirPlay til å vise bilder og video trådløst. AirPlay støtter i tillegg nå også spill, og titler som er programmert for det kan vise ulike bilder på TV og iphone-skjermen. Real Racing 2 viser for eksempel kart på iphoneskjermen mens du kjører. Det kan bli spennende å se hva utviklerne bruker denne teknologien til i fremtiden.

Personlig assistent

Siri er en av de virkelige nyvinningene i iPhone 4S. En personlig assistent i mobiltelefonen som skjønner alt du sier til henne høres jo veldig nyttig ut på papiret. Desverre er det et stort problem med denne funksjonen her i Norge, nemlig at hun ikke snakker eller forstår norsk. Ikke kan hun gjøre norske søk heller. Dermed synker nok nytteverdien betraktelig for de fleste. Likevel er det unektelig imponerende hva hun kan få til.

Å sette en vekkeklokke, legge inn en påminnelse eller ringe noen går stort sett rimelig greit, selv på stotrende norsk-engelsk. Prøver man seg på mer kompliserte spørsmål blir det imidlertid litt mer tilfeldig hva hun oppfatter. Hun er også merkbart følsom for bakgrunnstøy. Moro er det uansett å spørre henne om de merkeligste ting som meningen med livet og hva som er den beste mp3-spilleren og se hva hun finner på å svare.

Rom for forbedringer

Den første iPhone var på mange måter startskuddet for den moderne smart-telefonen, kanskje først og fremst på grunn av den store touch-skjermen sammen med iOS. Siden har blant andre Google sammen med en rekke produsenter fulgt opp med Android som et reelt alternativ. Dermed har Apple måttet holde OSet og maskinvaren sin oppdatert med stadig nye funksjoner og forbedringer for kunne tåle sammenlikning med konkurrentene og Apple gjør generelt en god jobb i så måte.

Enkle kommandoer går stort sett fint.Enkle kommandoer går stort sett fint.

iOS5 innfører funksjoner som AirPlay, varslingssenter ala Android, Wifi-synkronisering, iCloud med sikkerhetskopiering og synk på tvers av enheter og aviskiosken. iPhone er dermed bedre utstyrt enn noen gang og et godt alternativ så lenge du kan innfinne deg med Apples økosystem og måter og løse ting på. Noen irritasjonsmomenter stikker seg likevel frem for undertegnede.

Det er for eksempel på tide at Apple forbedrer måten man organiserer og grupperer apps. Mangelen på widgets begynner også å bli påfallende når man sammenlikner med hvordan man typisk bruker en Android-telefon. Mangelen på en dedikert tilbakeknapp gjør også at en del tredjeparts apps krever at man går helt ut til OS bare for å komme inn igjen til appens startskjerm. Dette siste er naturlig nok også opp til hver enkelt app-utvikler å gjøre noe med.

Ikke minst, burde det nå vært mulig å abonnere på podcasts direkte på iphone via wifi eller 3G i stedet for å synke med en PC eller Mac. Det var tross alt Apple som i utgangspunktet ga navn til dette fantastiske mediet og det er dermed mildt sagt merkelig at man trenger en tredjeparts app for å kunne gi iphone denne funksjonen.

Ingen av disse irritasjonsmomentene ødelegger imidlertid det gode helhetinntrykket.

Det bør nevnes at batteritiden ikke ser ut til å være helt som lovet nå om dagen, men dette skal visst nok skylles en eller flere feil som blir rettet i neste oppdatering. Det finnes også innstillinger som kan endres for å midlertidig bøte på problemet.

Et godt alternativ

Konklusjonen er altså at iPhone 4S er en fantastisk smarttelefon så lenge du liker Apples særegne løsninger og tjenester og et godt kjøp hvis du er på jakt etter ny telefon. Sitter du allerede med en iPhone 4 i hendene er det imidlertid unødvendig å oppgradere. Verken Siri, ny prosessor eller bedre kamera er da verdt pengene. Dette gjelder ikke minst fordi mye av det som er nytt i iPhone 4S også finnes på tidligere modeller via iOS5.

Privatøkonomi
Populært