Meny

Alt klart for russisk medlemskap i WTO

STRIDEN om russisk WTO-medlemskap kan være løst for president Dmitrij Medvedev (til venstre) og statsminister Vladimir Putin. Foto: Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og Georgia har inngått en avtale som åpner for russisk medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO), ifølge Russland.

– Vi er glade for at Georgia ga sin støtte til avtaleutkastet, og for at en avtale endelig er kommet i stand, sa Russlands WTO-forhandler Maksim Medvedkov til Reuters onsdag.

Georgias viseutenriksminister Sergij Kapanadze sier de foreløpig ikke er blitt informert om Russlands beslutning.

Les også: - Få finansfolkene vekk fra førersetet!

Russland har jobbet i 18 år for et medlemskap i WTO, og Georgia har de siste årene vært det eneste av organisasjonens 153 medlemsland som ikke har sagt ja til å slippe russerne inn.

Sveitsisk megling

Sveitsiske meglere har den siste tiden bistått i forhandlingene mellom de to landene.

Mandag satt Georgias president Mikhail Saakasjvili fem timer i forhandlinger med sveitsiske meglere, under ledelse av landets president Micheline Calmy-Rey.

Russland ba om litt mer tid til å komme med sitt endelige svar på meglernes forslag.

Les også: Den blytunge kampen mot Kina

Georgia og Russland utkjempet i august 2008 en kortvarig krig, der russerne ga militær støtte til separatistregjeringene i de georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia i Kaukasus.

USA og EU har lenge oppfordret partene til å bli enige i løpet av året.

Stort steg

Russlands inntreden i WTO vil være den største hendelsen i organisasjonen siden Kina ble medlem for ti år siden.

Russisk medlemskap vil styrke landets integrering i verdensøkonomien, og samtidig gi større tilgang globalt til verdens største energiprodusent. Russlands økonomi utgjør 2,8 prosent av den globale økonomien, og WTO-medlemskap kan bidra til å øke investeringene i landet. 15. desember skal WTO-landenes handelsministre samles til konferanse i Genève, og der kan den endelige beslutningen om å slippe russerne inn bli tatt.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært