Meny

- Solide finansinstitusjoner er et konkurransefortrinn

Finansminister Sigbjørn Johsen (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nordiske landene skal nå vurdere en fremskyndet og felles innføring av strengere kapitalkrav for bankene, melder finansminister Sigbjørn Johsen.
Les flere økonomisaker

Hellas-utspill ga børspanikk

- Viktig at Høyesterett tar småsparer-sak

Boligprisene falt i oktober

Tror Europa-krisen gir boligprisfall

 

Basel II

* Basel III-regelverket stiller strengere krav til bankens evne til å tåle fremtidige utlånstap. Hensikten med de nye strengere kravene er å redusere risikoen for at banker går overende eller må ha statlig nødhjelp.

* Det er kravene til kapitaldekning som skjerpes. Bankene må ha en høyere andel kapital av sine samlede utlån.

* Bankene må tilfredsstille kravene innen 2019, og kravene skjerpes trinnvis frem mot denne datoen. (Kilde: Dagens Næringsliv)

Finansminister Sigbjørn Johnsen har lenge ønsket at Norge og Norden skal gå fortere enn resten av verden med å innføre nye, strengere kapitalkrav for bankene. På et møte i København tirsdag bestemte Johnsen og hans nordiske kollegaer å opprette en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan dette kan gjøres.

- Felles marked

- Det er oppslutning om at vi ser på et mulig felles nordisk initiativ, sier Johnsen til DN.no etter møtet.

- Vi er enige om at det er viktig å ha godt oppkapitaliserte banker og finansinstitusjoner. En annen grunn er at vi har et stort felles marked. Om lag 30 prosent er et felles marked. Så det ligger i oppdraget at vi nå skal se på muligheten for å gå raskere frem når det gjelder kapitalkrav, men sett i en nordisk sammenheng.

Finansministeren hadde allerede i mai i år et møte med sin svenske kollega Anders Borg om en fremskyndt, nordisk innføring av de såkalte «Basel III»-reglene.

Frykt for konkurranseevnen

Da han tok opp temaet i september etter et møte med finansnæringen, var det flere bank- og finanstopper som mente at en nordisk samkjøring var et absolutt minimum, og som helst skulle sett at resten av Europa fulgte med av hensyn til norske bedrifters konkurransedyktighet.

Men Johnsen mener problemstillingen må snus:

- Jeg mener at det å ha solide finansinstitusjoner, som nyter høy tillit, er et konkurransefortrinn, sier han.

Johnsen varsler at arbeidet med en nordisk samkjøring av Basel-III-implementeringen vil stå høyt på agendaen for Norges formannskap i Nordisk Råd, som begynner i januar og varer et halvår.

Les mer:

- Det er usikkerhet rundt oss

- Akseptér reguleringer nå - eller ta straffen senere

- Jeg er ikke stor optimist med tanke på at euroen består som i dag 

- Det vil være usikkerhet i mange måneder 

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært