Meny

Hellas-utspill ga børspanikk

STUPTE: En tysk aksjemegler på Frankfurt-børsen tror ikke det han ser. Også på andre europeiske børser var det kraftig fall i dag. Foto: Scanpix/AP Photo/Michael Probst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste utviklingen i Hellas fører til at verdien av aksjene på Oslo Børs stuper godt over 4 prosent tirsdag ettermiddag. Også ellers i Europa stuper børsene.

Etter et kraftig fall fra start fortsatte pila å peke nedover på det norske aksjemarkedet utover tirsdagen. Klokka 14 hadde hovedindeksen falt med 4,38 prosent, til 367,41 poeng.

Også i Frankfurt, Paris, London, Madrid og Milano har børsene stupt i dag. Kursene falt bratt den første timen etter at børsene åpnet, og nedgangen fortsatte utover dagen.

Bank og finans rammet

FTSE-indeksen i London falt 3,65 prosent, DAX-indeksen i Frankfurt var ned hele 6 prosent klokka 14, og CAC-indeksen i Paris ble svekket med 5,71 prosent. Italienske kurser falt med over 7 prosent.

Raset rammet særlig bank- og finansselskaper. Blant annet hadde aksjekursen i den franske storbanken Société Générale rast med 16,8 prosent da klokka nærmet seg 14.30. Også tyske, italienske og en rekke andre europeiske banker falt i verdi.

Gresk utspill

Fallet skyldes først og fremst uroen etter at den greske statsministeren Georgios Papandreous mandag kveld kom med et forslag om folkeavstemning om de nye EU-tiltakene.

Planen innebærer at Hellas vil få kuttet statsgjelden med en snau tredel, men i Hellas har EU-ledernes vedtak blitt møtt med stor skepsis blant vanlige folk.

Børsanalytikere betegner den greske regjeringens avgjørelse som et sjokk som skaper ny usikkerhet om eurosonens framtid.

Les også:

Europa tatt på sengen av gresk utspill

Gresk folkeavstemning kan utløse ny krise

119 selskaper ned i Oslo

På Oslo-børsen hadde 119 selskaper nedgang på den første handelsdagen i november. Bare ti selskaper steg ved 14-tiden, blant dem var DNO International, som var opp 5,56 prosent.

Statoil-aksjen var som vanlig mest omsatt og hadde falt 3,73 prosent ved 14-tida. For Hydro var nedturen enda større, med et fall på 4,95 prosent. Verdien på DnB NOR ble redusert med 5,85 prosent, Telenor falt 4,58 prosent, og Yara hadde en nedgang på 5,66 prosent.

Offshoreselskapet Kværner la tirsdag morgen fram kvartalstall som viste forbedret resultat, men redusert aktivitet. Markedet svarte med å sende aksjen ned 5,87 prosent.

Aker Drilling hadde tirsdag sin siste dag som børsnotert selskap. Selskapet ba 25. oktober om å bli strøket fra børsen.

Oljeprisen var tirsdag ettermiddag fallende. Et fat nordsjøolje kostet 106,37 dollar, en nedgang på 2,54 prosent.

Privatøkonomi
Populært