Meny

- Viktig at Høyesterett tar småsparer-sak

NY RUNDE: Ivar Petter Røeggen og Forbrukerrådet har akkurat levert anken i saken mot DnB Nor til Høyesterett. Foto: Berit Roald/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småsparer Ivar Petter Røeggen tapte mot DnB Nor i lagmannsretten. Nå har Røeggen og støttespiller Forbrukerrådet levert anken til Høyesterett.
Røeggen-saken
  •  DnB NOR ga i 2000 Ivar Petter Røeggen et fast-rentelån over seks år med over åtte prosent rente, for å kjøpe to ulike sammensatte spare-produkter.
  • Røeggen tapte stort på sin «garanterte sparing». Han investerte 500.000 kroner – og tapte 230.000 kroner.
  • Bankklagenemnda konkluderte på nyåret 2009 med at produktene ikke skulle vært solgt. DnB NOR forsøkte i flere runder å få saken avvist i nemnda – og uttalelsen valgte de å avvise.
  • Da saken var oppe i tingretten, ble banken ble dømt til å betale tilbake 230 000 kroner, pluss renter.
  • I lagmannsretten i høst vant DnB Nor.
    Kilde: Forbrukerrådet

 

Les mer om Røeggen-saken

Småsparer tapte mot DnB Nor i ankesaken

- Jeg spurte aldri banken om lån

- DnB Nor er gjennomskuet

Småsparer møter DnB Nor i retten igjen

DnB NOR anker dom om strukturert spareprodukt

Ivar Petter Røeggen, som tapte 230.000 kroner på garanterte spareprodukter, vant over storbanken DnB Nor både i Bankklagenemnda og i Oslo tingrett.

Men da saken var oppe i Borgarting lagmannsrett i høst, var det DnB Nor som fikk medhold.

Forbrukerrådet ser på dette som en svært viktig prinsippsak, og har støttet Røeggen gjennom to rettinstanser så langt. Nå har de, sammen med Røeggen og advokat John Christian Elden, levert anken til Høyesterett.

2000 andre saker på vent

- Det er svært viktig for norske bankkunder at Høyesterett tar saken opp til behandling, fordi det er 2000 parallelle saker på vent i Finansklagenemnda, som alle sammen venter på en høyesterettsdom i Røeggens sak, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også: - Jeg spurte aldri banken om lån

Advokat Elden uttaler at det ikke har vært tvil om at det var riktig å anke saken til Høyesterett.

- Lagmannsretten har sett bort fra at det såkalte strukturerte spareproduktet er usalgbart, hvis forbrukerne får alle de opplysningene om produktet som er nødvendige, og som myndighetene nå har pålagt, sier Elden.

Eksperter bak seg

Flere økonomieksperter har vitnet til støtte for Røeggen både i tingretten og i lagmannsretten, blant annet professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH), professor Petter Bjerksund ved NHH og redaksjonssjef Geir Ormseth i bladet Dine Penger.

Sistnevnte blad har anslått at norske bankkunder kan ha tapt så mye som 14 milliarder kroner på forskjellige typer sammensatte spareprodukter.

Les også:

- DnB Nor er gjennomskuet


Privatøkonomi
Populært