Full stopp for boligspekulanter med ny lov

TOPP I 2007: Spekulantene var svært aktive ved lansering av nye boligprosjekter ved forrige boligmarkedtopp i 2007. Illustrasjonsfoto. Colourbox.no
TOPP I 2007: Spekulantene var svært aktive ved lansering av nye boligprosjekter ved forrige boligmarkedtopp i 2007. Illustrasjonsfoto. Colourbox.no

En lovendringen fra i sommer forbyr spekulanter i nybyggprosjekter å kreve gevinsten før leiligheten er overtatt av kjøperen. Det har fått vekk spekulantene fra markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved forrige topp i boligmarkedet i 2006 og 2007 var spekulantene aktive når nye boligprosjekter ble lansert. Spekulantene kjøpte leiligheter på tegning, satt rolig mens prisene steg og videresolgte kontraktene til andre privatpersoner med pen gevinst før bygget var ferdig, skriver Finansavisen.

- Vi så mange raske annenhåndskontrakter med meget friske påslag. Dobling av pengene forekom, sier advokat Erling Høye til avisen.

Det fortelles om drosjesjåfører i Oslo som i 2006 og 2007 eide 30 leiligheter. I enkelte prosjekter den gangen var de laveste innskuddene/depositumene nede i 50.000 kroner.

- Rett og slett mer ryddig

En lovendring fra i sommer har imidlertid blåst spekulantene av banen. Lovendringen forbyr spekulanter i nybyggprosjekter å kreve merverdien av et videresalg utbetalt - det vil si gevinsten - før leiligheten er fysisk overtatt av kjøperen.

Ifølge prosjektmegler Eileen V. Dreyer i Eie Eiendomsmegling stiller den nye lovendringen også de samme juridiske krav til en spekulant som til en utbygger.

- Jeg synes det er en veldig god utvikling. Markedet er blitt mer oversiktlig, det er enklere å sammenligne priser mellom nye prosjekter og alt blir rett og slett mer ryddig, sier Dreyer til Finansavisen.

Prosjektmegleren sier spekulasjon nå er så godt som ikke-eksisterende i prosjektene som de selger.

Les også:

- Synes ikke det er riktig at voksne folk skal måtte gjøre dette

Boligspekulant lurte unna 20 millioner (2010)

Fiasko-spekulanter dumper leiligheter (2008)

Læregutt blar opp 500 mill.

Personvernpolicy