Stor nedgang i kortsvindel i Norge

VÆR FORSIKTIG: Selv om antall kortsvindelsaker har gått ned, må du fortsatt ta dine forholdsregler når du tar ut penger i minibank. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix
VÆR FORSIKTIG: Selv om antall kortsvindelsaker har gått ned, må du fortsatt ta dine forholdsregler når du tar ut penger i minibank. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortsvindel gikk betydelig ned i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall som Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har innhentet fra bankene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årets første halvår utgjorde kortmisbruket 54 millioner kroner. Til sammenligning ble det i hele fjor (2010) registrert kortmisbruk for rundt 200 millioner kroner.

Les også: Vi dro kortet for 82,5 milliarder kroner i sommer

– Det er gledelig med en reduksjon av de samlede tallene. Færre skimmingsaker er hovedgrunnen. Vi håper dette fortsetter, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Chip hjelper

Overgang fra magnetstripe til kort med chip er ifølge FNO en viktig grunn til at det er færre skimmingsaker enn før. Nedgangen har også sammenheng med at politiet har pågrepet flere gjengangere.

Men selv om antall skimmingsaker og det samlede beløpet har falt, viser tallene at antall korttyverier øker. Det skjer ved at kriminelle først observerer folks pin-koder, før de deretter stjeler kortene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskytt kort og kode

– Det bekymrer oss at lommetyvene er svært aktive. Det er viktig å beskytte kort og kode, sier Neverdal.

Særlig i Oslo sentrum er korttyver aktive.

– Korttyvene er svært profesjonelle og raske. Ofte er det flere utenlandske kriminelle som opererer sammen. Det er vanlig at en av dem distraherer kunden, mens en annen observerer koden og stjeler veska eller lommeboken etterpå, sier Neverdal.

Les også: Bruk kortet sikkert i ferien

Flere tips for sikker kortbruk

Skjul PIN-koden

Lær deg PIN-koden din utenat. Dersom du oppbevarer PIN-koden sammen med kortet ditt - for eksempel på en lapp i lommeboken - vil dette fremstå som uaktsomt i bankens øyne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjul inntasting av PIN-koden i minibank eller på betalingsterminal, og pass på at ingen følger med over skulderen din.

Bruk chip i betalingsterminalen, dersom det er mulig. Du kan bruke chip stadig flere steder, men i noen butikker - og noen land - er dette fortsatt ikke mulig. Derfor kan det også være en god idé å sjekke om magnetstripen på kortet virker, før du reiser på ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved tyveri

Dersom ulykken skulle være ute, og noen skulle stjele kortet ditt, er det viktig at du handler raskt, slik at ikke kontoen din blir tappet av uvedkommende.

Lagre derfor nummeret til banken (sjekk om de har et eget nummer du kan ringe for å få sperret kortet) på mobilen, slik at du kan få ringt så fort som mulig. Eventuelt kan du også ringe Bankenes Meldingstjeneste. Deres utenlandsnummer er (+47) 22 21 40 55, mens nummeret i Norge er 800 30 250.

Les også: Her er det beste kredittkortet

Finansnæringens Fellesorganisasjon har satt opp disse punktene for sikker kortbruk:

  • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
  • Bruk chip der det er mulig
  • Avslå assistanse fra «gode hjelpere»
  • Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
  • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
  • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer
  • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til sperretjenesten som banken din har oppgitt. Husk å lagre nummeret
  • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner
  • Sørg for å få kortet tilbake straks etter betalingen

Hvis kortet ditt misbrukes av andre er egenandelen 1.200 kroner. Dette gjelder hvis du selv ikke kan klandres for dette. Hvis du har opptrådt grovt uaktsomt kan du kreves for 12.000 kroner. Hvis kortet er misbrukt med din viten og vilje, må du betale hele beløpet selv.