Statoil truer med å stenge kranen til Storbritannia

Statoils gassanlegg på Kollsnes (foto: Scanpix).
Statoils gassanlegg på Kollsnes (foto: Scanpix).

Oljeselskapet vil heller selge gass til andre markeder, hvis ikke britene viser at de prioriterer gasskraft høyt nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske energigiganten kan komme til å kutte gassalget til Storbritannia dersom britene fortsetter satsningen på fornybar energi til fortrengsel for gass, ifølge Aftenposten lørdag.

Ny britisk energipolitikk

De sterke signalene til britiske myndigheter fra Statoils direktør for naturgass er gjengitt i London-avisen The Times. Bakgrunnen er ny politikk for britisk energiforsyning, der man vil kutte kraftig ned på bruken av fossile energikilder som gass, og øke fornybarsatsningen tilsvarende.

- Vi kan eksportere gassen vår fra andre steder enn Storbritannia. Vi har gassen dere trenger, hvis dere vil ha den, sier Statoils direktør for naturgass, Rune Bjørnson.

Stor leverandør

Statoil står for omkring en fjerdedel av det britiske gassforbruket fra Nordsjøen, og Norge har hittil hatt høy status som en trygg og stabil gassleverandør til Storbritannia, skriver Aftenposten.

Bjørnson viser til at Statoil har brukt milliarder av pund på investeringer i blant annet rørledninger for å forsyne den britiske øyen med gass.

- Men vi trenger å vite at det britiske markedet er attraktivt, dersom vi skal fortsette å investere på samme måte, sier han.

Olje-og energiminister Ola Borten Moe uttalte fredag at Norge kan levere gass til Europa i inntil 70 år.

Les også:

Lover norsk gass til Europa i 70 år

Her revolusjoneres gassmarkedene

- Det neste tiåret tilhører gass

Les flere nyheter.

Personvernpolicy