Oljefondet tapte 284 milliarder kroner

I dag la Oljefondet ved Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM, fram regnskapet for tredje kvartal (foto: Scanpix).
I dag la Oljefondet ved Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM, fram regnskapet for tredje kvartal (foto: Scanpix).

Tredje kvartal ble det nest svakeste i fondets historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Oljefondkalkulator
Oljefondskalkulatoren viser deg hvordan Oljefondet virker, og du kan regne ut hvor stor «din» andel er av den.

Oljekalkulator
Kalkulatoren beregner effekten av prisendringer på oljeprisen for den norske stat.

Oljefondet
Les mer om oljefondet.

Verdien av Statens pensjonsfond utland, som omtales som oljefondet, falt med 284 milliarder kroner i tredje kvartal, opplyser Norges Bank i en pressemelding.

- Gjeldskrisen i Europa og frykten for et globalt økonomisk tilbakeslag tynget aksjemarkedene i kvartalet, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet. – Det meste av fondets kapitaltilførsler ble investert i aksjer for å utnytte prisnedgangen og dra nytte av fondets langsiktige perspektiv.

Kvartalet var det nest svakeste i fondets historie. Fondets aksjeinvesteringer fikk en negativ avkastning på 16,9 prosent, mens renteinvesteringene fikk en avkastning på 3,7 prosent. Samlet var resultatet en avkastning på -8,8 prosent, 0,3 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser.

BNP Paribas-smell

Enkeltinvesteringen som påførte fondet sitt største verditap i tredje kvartal var i den franske storbanken BNP Paribas. Aksjen falt hele 43,5 prosent i denne perioden. På tapslisten etter BNP Paribas følger investeringene i Siemens og Daimler. Aksjene som ga høyest nominell avkastning var Apple, fulgt av Vodafone og IBM. Apple steg 13,6 prosent i perioden.

Fondet melder ellers at statsobligasjoner steg mest blant renteinvesteringene, med syv prosent.

Kronegevinst

Totalt sett falt markedsverdien av oljefondet med 56 milliarder kroner. Den negative avkastningen på -284 milliarder kroner ble blant annet delvis kompensert av en svekkelse i kronekursen mot flere av valutaene som fondet investerer, som ga en økning i markedsverdien på 150 milliarder kroner. I tillegg tilførte staten fondet 78 milliarder kroner.

For de ni første månedene i dette året var avkastningen på -222 milliarder kroner, altså -6,6 prosent. Aksjer har hatt en avkastning på -15,1 prosent, mens renteinvesteringer har gitt 6,3 prosents avkastning. Samlet er avkastningen 0,2 prosentpoeng under referanseindeksene.

Les også:

- Orkla er i ferd med å bli ødelagt

- Om Italia er insolvent, hva er da Frankrike og Tyskland?

Spanske banker er rasende på Brussel

Drar inn 1,6 milliarder på TV-fotball

Personvernpolicy