Krisemøte-fiasko i EU kan gi full bankkrise

KRISEMØTE: EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso (t.v.) og EU-president Herman Van Rompuy under en pressekonferanse i Brussel i helgen. Foto: Georges Gobet (AFP Photo)
KRISEMØTE: EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso (t.v.) og EU-president Herman Van Rompuy under en pressekonferanse i Brussel i helgen. Foto: Georges Gobet (AFP Photo)

Bankkrise, ytterligere forverring av gjeldskrisen i Spania og Italia og en dyp og langvarig resesjon i eurosonen. Dette kan bli konsekvensene, dersom EUs statsledere ikke blir enige om en ny kriseplan i kveld, mener Handelsbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-toppene har allerede varslet at kveldens ekstraordinære toppmøte skal resultere i nye og kraftigere tiltak mot statsgjeldkrisen i eurosonen. Men statslederne sliter med å bli enige om krisetiltakene, skriver Financial Times onsdag.

– Det store spørsmålet er om EU-ledernes tiltak for å løse den stadig mer akutte statsgjeldskrisen vil være nok til å berolige finansmarkedene, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets onsdag.

– Resesjon i eurosonen

De siste dagene har vært preget av gryende optimisme i finansmarkedene, men stemningen snur fort dersom markedet mener tiltakene ikke er tilstrekkelige. Ifølge FT sier kilder til avisen at det er økende bekymring for at planen vil komme kraftig til kort i forhold til markedsforventningene.

– Dersom eurosonens toppledere ikke lykkes å komme til enighet om en omfattende redningsplan i løpet av kvelden øker sannsynligheten for en ytterligere forverring av statsgjeldskrisen i Italia og Spania, en full bankkrise og en dyp og langvarig resesjon i eurosonen, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets onsdag.

I så fall rykker eurosonen et skritt nærmere Handelsbankens krisescenario: Redd for den store smellen.

Mulig ny redningspakke

Financial Times skriver at et utkast til sluttkommuniké for toppmøtet som sirkulerte igår kveld ikke inneholdt noe om ettergivelse av gresk statsgjeld. Istedet skal det inneholde en plan om en ny redningspakke til landet, uten at det blir gitt noe tidspunkt for når den eventuelt kommer på plass.

Et annet dokument viser at EU-lederne ikke vil klare å oppgi tall for hvor mye kapital EFSF skal få. «Et mer presist tall på størrelsen på utvidelsen kan bare bli bestemt etter kontakt med potensielle investorer», heter det, ifølge FT.

Nå eller aldri

Dermed mangler det fortsatt en løsning på to av de tre grunnpillarene som mange mener løsningen må inneholde:

  • Et ordnet mislighold av gresk statsgjeld
  • Oppkapitalisering av tapsutsatte banker
  • Eurosonens krisefond EFSF må økes betydelig

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener enighet om disse tre punktene er helt sentralt for at markedet skal tro at EU-ledernes plan er den endelig løsningen på krisen.

– This is it! Det er enten nå eller aldri. Og kommer de ikke med noe innen noen uker så vil markedet bli enda mer nervøst og prisingen vil bli deretter, sa Syed til DN.no tirsdag.

Les mer: - Det er enten nå eller aldri

– Store underliggende problemer

Due-Andresen i Handelsbanken peker på at eurosonen likevel ikke er kvitt de økonomiske problemene, selv om lederne til slutt klarer å bli enige om en plan markedet har tillit til.

– Selv om den akutte krisen skulle bli løst og statsrentene i Italia og Spania kommer ned på håndterbare nivåer, så har landene i Sør-Europa fortsatt store underliggende problemer knyttet til lav vekst, en svak konkurranseevne og en aldrende befolkning, skriver Due-Andresen.

Les også:

Skjebnedag for Europa: - Like spent som alle andre

Oljefondet kastet seg over EUs krisefond i vinter

EUs krisefond kan bli doblet


Les flere nyheter her

Personvernpolicy