Nyboligsalget tar seg kraftig opp

USOLGTE: Selv om salget tar seg opp, er antall usolgte boliger gått opp siden forrige Econ-publisering. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
USOLGTE: Selv om salget tar seg opp, er antall usolgte boliger gått opp siden forrige Econ-publisering. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det selges flere nye boliger på Østlandet, viser rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem idag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste to månedene har Econ Pöyry registrert salg av 1.299 nye boliger på Østlandet. Dette er en økning på 25 prosent sammenliknet med samme tidsrom i fjor.

I forhold til forrige tomånedersperiode økte salget med hele 71 prosent.

- Det er imidlertid vanlig at nyboligsalget tar seg opp om høsten, ifølge seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry.

Rapporten Econ Nye Boliger kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Flere usolgte

Totalt er det 11.663 boliger i prosjektene Econ Pöyry registrerte i oktober. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde 11 prosent av disse, mot 7 prosent i forrige tomånedersperiode og 10 prosent på samme tid i fjor.

Nyboligsalget har i siste tomånedersperiode vært størst i Oslo nord og Oslo øst/syd.

I oktober i år var det 3.338 usolgte boliger. Ved forrige publisering i august i år var 3.153 boliger usolgte.

1.607 nye boliger har blitt lagt ut for salg mellom disse to tellingene. Mens 23 prosent av de usolgte boligene fra august nå er solgt, er 36 prosent av de nye salgskandidatene solgt. Mellom august og oktober i fjor ble det til sammenlikning lagt ut 1.128 nye boliger for salg, hvorav 38 prosent ble solgt.

Rapporten viser at det er flest usolgte boliger i Oslo nord, Oslo øst/syd og Østfold.

I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 45 prosent. Også i Østfold, Buskerud og Oslo øst/syd er andelen usolgte boliger høy, med knappe 40 prosent.

Prisene stiger

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pöyrys database er 39.100 kroner, som er 200 kroner høyere enn gjennomsnittsprisen i august.

Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 59.800 kroner per kvadratmeterm. Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 26.000 kroner per kvadratmeter.

Les også:

Frykter «giftpiller» i boligmarkedet

Gror fast i leiemarkedet

- Myten om at fastrentelån kun er egnet for svake lånetagere er overmoden for revisjon

Tønseth selger gigantvilla

Personvernpolicy