Dårlige utsikter foran skjebnemøte i Brussel

NYTT MØTE: EU-lederne, her representert ved Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansleren Angela Merkel, ble ikke enige under helgens møte. Foto: Scanpix/AP Photo/Yves Logghe
NYTT MØTE: EU-lederne, her representert ved Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansleren Angela Merkel, ble ikke enige under helgens møte. Foto: Scanpix/AP Photo/Yves Logghe
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden venter på svar på gjeldskrisen i eurosonen, men utsiktene ser dårlige ut for en endelig løsning på toppmøtet onsdag kveld. Eurolederne kan komme til å skuffe nok en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om eurosonens problemer

Tre problemstillinger dominerer agendaen på onsdagens EU-toppmøte om gjeldskrisen i eurosonen:

Sterkere sikkerhetsnett

* EU frykter at krisen i små nasjoner som Hellas og Portugal skal spre seg til større land som Spania og særlig Italia.

* Eurosonens krisefond EFSF er for lite til å redde de største landene og bankene. Fondet på 440 milliarder euro må styrkes kraftig for å kunne redde større land.

* Tyskland og Frankrike er uenige om hvordan EFSF skal utvides. Dette er den hardeste nøtten å knekke.

Rekapitalisering av bankene

* Gjeldskrisen har gjort det vanskelig for mange banker å finansiere virksomheten og skapt tvil om hvor sunn bankenes økonomi er.

* Totalt skal europeiske banker ha behov for en rekapitalisering på rundt 110 milliarder euro, ifølge EU. Med mange euroland dypt forgjeldet er spørsmålet hvor disse pengene skal komme fra.

Den andre krisepakken til Hellas

* Det viste seg raskt at den første krisepakken på 110 milliarder euro fra i fjor ikke var nok til å berge landets økonomi.

* I juli ble EU-lederne derfor enige om at også Hellas' private kreditorer skal tvinges til å ta tap på 21 prosent. Men nå vil EU presse bankene til å godta et enda større tap.

Les mer om gjeldskrisen:

Eksperter tviler på EUs kriseløsning

Berlusconi innkaller til krisemøte etter EU-refs

EU lukter på oljefondet

Ingen EU-enighet om milliarder til bankene

Fastlåst foran krisemøter om eurosonen

Utsiktene for den lovede «omfattende og varige løsningen» på gjeldskrisen ser dårlig ut noen timer før EU-lederne samles i Brussel onsdag kveld.

Uenighetene om en krisestrategi er fortsatt svært stor, og man forsøker å dempe forventningene. Både EUs allierte og finansmarkedene krever konkrete tiltak.

Les også: Tiden er ute for Merkel & co

– Det minste de må komme opp med, er klare løsninger på rekapitalisering av bankene og den andre krisepakken til Hellas. Vi må få vite hva som skal skje, og når. Dette må være svært detaljert, sier seniorøkonom Carsten Brzeski i den globale finansinstitusjonen ING til NTB.

Lite sannsynlig

Men det er lite sannsynlig at man kommer i mål med den avgjørende styrkingen av krisefondet EFSF, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er også usikkerhet knyttet til om man kommer i mål med å tallfeste hvor stort tap private investorer skal ta på den greske gjelden de eier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-lederne har i to år på en rekke toppmøter forsøkt å finne en vei ut av krisen. Og Tyskland og Frankrike lovet igjen for to uker siden å komme med en løsning innen utgangen av måneden.

Bankmilliarder

Det ser ut til å være enighet om at europeiske banker trenger rundt 110 milliarder euro i ny kapital, men det er fortsatt uenighet om hvordan det skal skje.

Les også: Spent sentralbanksjef før EU-skjebnedag

EU-lederne vurderer to forskjellige måter å styrke EFSF på. Enten bruke fondet som garantier for nye gjeldspapirer, eller å bruke deler av det til å sette opp et nytt fond for å hente inn penger fra investorer utenfor EU. En løsning kan også bli en kombinasjon av de to alternativene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryggdekning

Men kilder opplyser til Reuters at det trolig ikke kommer konkrete tall fra toppmøtet, og at de siste detaljene trolig blir skjøvet fram til finansministermøtet 7. og 8. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel må foran møtene onsdag kveld sikre ryggdekning i Forbundsdagen for en styrking av EFSF.

Eurosonen må styrkes nå eller aldri, mener Merkel.

Hun talte onsdag til nasjonalforsamlingen i Berlin før de folkevalgte skulle stemme over et forslag om å utvide det europeiske krisefondet EFSF.

– De fundamentale svakhetene og hullene i konstruksjonen til den økonomiske og monetære unionen må tas tak i nå eller aldri, sa Merkel.

Det er ventet at de tyske folkevalgte vil støtte forslaget om å styrke EFSF.

Les også: Eksperter tviler på EUs kriseløsning

Kinesiske penger

Samtidig onsdag kom det meldinger om at Kina har gått med på å spytte inn penger i eurosonens krisefond.

– Kina er med, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Kilden legger til at Brasil, Russland, India og Sør-Afrika foreløpig ikke har gått med på å investere penger i EFSF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke kjent hvor mye penger Kina vil bidra med. Sjefen for EFSF, Klaus Regling, reiser til Beijing senere denne uken, opplyser EU. Det er ikke kjent hva som er formålet med besøket.

Italia-press

EU-lederne har de siste dagene lagt kraftig press på Italias statsminister Silvio Berlusconi for å få ham til å kutte i landets enorme statsgjeld. Frykten er at Italia vil havne i samme situasjon som Hellas, som ikke klarer å betjene gjelden sin.

Berlusconi klarte sent tirsdag å hale i land en avtale om en pensjonsreform, men spørsmålet blir om EU-lederne mener den er god nok.

Ifølge italienske medier er det tvilsomt om Italias EU-partnere godtar planen. Den skal være uten tidsplan eller forslag om konkrete tiltak.