Gapet mellom fattig og rik vokser i USA

Middelklassen i USA har hatt en svært liten inntektsvekst de siste 30 årene (foto: Scanpix)
Middelklassen i USA har hatt en svært liten inntektsvekst de siste 30 årene (foto: Scanpix)

Den rikeste prosenten i USA har nær tredoblet sin inntekt i løpet av de siste tretti årene og har dermed hatt en langt høyere inntektsvekst enn befolkningen for øvrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført av Kongressens analyseinstitutt CBO. Den rikeste prosenten av befolkningen opplevde en gjennomsnittlig vekst i husholdningsinntekt etter skatt på 275 prosent i perioden 1979– 2007, ifølge CBOs tall.

Les også: Elendighetsindeksen til himmels

Inntektsveksten lå i samme periode på 65 prosent for de neste 19 prosentene. De 60 prosentene av befolkningen mellom de rikeste 20 prosentene og de fattigste 20 prosentene opplevde på sin side en inntektsvekst på 40 prosent, mens de fattigste 20 prosentenes inntektsvekst lå på bare 18 prosent.

I 2007, viser undersøkelsen, var situasjonen slik at de øverste 20 prosentene tjente mer enn de øvrige 80 prosentene til sammen.

Les også: Senatet sa nei til Obamas redningsplan

En bitter politisk strid raser for tida i USA om hvorvidt økt skatt for de rikeste bør inngå som et tiltak i innsatsen for å få kontroll over USAs store statsgjeld.

Inntektsgapet mellom den øverste prosenten og de øvrige 99 prosentene av befolkningen har også vært et vesentlig poeng for protestbevegelsen Okkuper Wall Street, som har vokst fram i USA i løpet av høsten.

Les flere nyheter

Personvernpolicy