Eksperter tviler på EUs kriseløsning

KRISEMØTE: EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso (t.v.) og EU-president Herman Van Rompuy kikker på hverandre under en pressekonferanse i Brussel søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX
KRISEMØTE: EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso (t.v.) og EU-president Herman Van Rompuy kikker på hverandre under en pressekonferanse i Brussel søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Europeiske politikere vurderer å utvide EUs redningsfond ved hjelp av kompliserte låneordninger. Men det er usikkert om strategien vil virke slik de håper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Topplederne i EU klarte i helgen ikke å bli enige om en strategi for den kriserammede eurosonen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Christine Lagarde, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), sier likevel at det er gjort «store fremskritt» etter helgens møter.

Presset Berlusconi

EU-lederne fortsetter nå intense forhandlinger fram mot to nye toppmøter onsdag. Først med alle EUs 27 medlemsland, deretter kun eurolederne.

De ble i helgen enige om at europeiske banker trenger ny egenkapital på over 100 milliarder dollar, og at det midlertidige krisefondet (EFSF) må styrkes betraktelig. Hvordan det skal skje, er fortsatt uklart. EU-lederne ser også ut til å være enige om å be Hellas' private kreditorer ta et større tap enn de 21 prosentene som tidligere er avtalt.

Under møtet søndag økte EU-lederne presset mot Italias statsminister Silvio Berlusconi. De krever at han gjør mer for å redusere budsjettunderskuddet og få ned den massive statsgjelden. Berlusconi innkalte til krisemøte i regjeringen mandag ettermiddag for å forsøke å få vedtatt nye nedskjæringer, spesielt av pensjoner.

Kritikk av krisehåndtering

Flere analytikere har uttalt seg kritisk om EUs krisehåndtering. Kommentator Wolfgang Münchau i avisa Financial Times mener utvidelsen av redningsfondet vil kunne forverre problemene som politikerne håper å løse.

Et av forslagene som diskuteres i EU, er å omgjøre redningsfondet EFSF til en forsikringsordning som skal gjøre det tryggere å kjøpe statsobligasjoner fra kriserammede land. På den måten håper eurolandene å tiltrekke seg mer midler fra private investorer.

– Dette høres ut som en god idé, inntil de som mottar forsikringen forstår at statsobligasjonene er blitt forvandlet til strukturerte produkter som er vanskelige å vurdere, skriver Münchau.

Han sammenligner forsikringsmodellen med de såkalte subprime-lånene i USA som var med på å forårsake finanskrisen i 2009.

- Ingen løsning

Heller ikke Jeremy Batstone-Carr fra selskapet Charles Stanley har stor tro på tiltakene som eurolandene diskuterer.

– Hvor lang tid vil det ta før de innser at det ikke finnes noen løsning på dette? Det finnes i alle fall ingen løsning som ikke involverer svære pengesummer, sier han.

Oppgang på børsene

Finansmarkedene tok mandag godt imot budskapet om at forhandlingene er på rett vei.

Aksjekursene steg både i Asia og Europa mandag. Tokyo-børsen steg 1,9 prosent, Seoul 3,2 og Hong Kong 4,1. I Europa var FTSE i London opp 0,5 prosent i morgenhandelen, mens Frankfurts DAC steg 0,98 og CAC i Paris 0,3 prosent, melder nyhetsbyrået AFP.

Samtidig steg Euroen til sitt høyest nivå mot dollaren siden begynnelsen av september. Men en ny rapport viser at situasjonen for privat sektor i eurosonen er vanskelig. Den såkalte PMI-indeksen (Purchasing Managers Index) viser en tilbakegang i etterspørselen etter varer og tjenester, noe som øker frykten for økonomisk nedgang.

Les også:

Skjebneuke for eurosonen

Fastlåst foran krisemøter om eurosonen


Personvernpolicy