Test: Sony Tablet S: Ustabilt nettbrett fra Sony

Foto: amobil.no
Foto: amobil.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

For deg som elsker feilmeldinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett

Størrelse: 242 x 172,7 x 13,3 mm

Vekt: 594 gram

Skjerm: LCD 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned

Inn-/utganger: Proprietær for lading og dataoverføring, Micro USB

Kortplass: Ja, SD

Menysystem: Android 3.2 Honeycomb med Sonys tilpasninger

Firmware: 2.6.36.3, 1.10.001100011

Pris: Fra 4000 kroner

Les flere tester

iPad er ikke lenger kongen på haugen

TEST: Samsung Galaxy Tab 10.1

Fete brett for nett

En spennende iPad-utfordrer

Slik er HTCs første nettbrett

Så bra er iPad 2

Samsung og Apple var blant de første med nettbrett på det norske markedet. Nå hardner konkurransen til, og vi har fått inn Sonys første nettbrett til test.

Med en gang vi pakker ut Sony Tablet S ser vi at dette er et litt annerledes nettbrett. Designmessig er det et av få brett som skiller seg fra mengden. Derfor er ikke Apples iPad 2 og Samsungs Galaxy Tab 10.1 det første vi tenker på når vi ser det.

Tablet S har nemlig kileform. Det er tykkest langs den ene lange kanten, og supersmalt langs den andre kanten.

Formen gjør at brettet føles mest som et sammenbrettet magasin når du holder det på høykant etter den tykkeste siden. Tablet S ser også ut som et sammenbrettet magasin der den ene siden stopper før ytterkanten på baksiden.

Tablet S kan vise skjerminnholdet i tre retninger. Det betyr at om du vil holde brettet horisontalt får du ikke holde det fra den tykke kanten – da blir innholdet på skjermen opp ned eller sidelengs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig vei i horisontal modus er med den tykke delen til værs. Da kjennes det også ut som om brettet er svært tynt, ettersom det smaler inn ut mot kanten.

Både spesifikasjonene og kjøkkenvekten vår tilsier at Tablet S veier omtrent det samme som iPad 2. Likevel føles den lettere i hånden. Vi vet ikke helt hva det skyldes, men mistanken lander på utformingen. At den er dekket av mindre «massive» materialer er muligens også en faktor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse tingene er ikke så bra

Det er ikke alt som er fryd og gammen på designsiden av Tablet S.

Vi har mange ganger gjort et poeng av at plast ikke trenger å være et dårlig byggemateriale. Når det kommer til Tablet S er vi imidlertid i tvil. Hele konstruksjonen føles litt så som så. Når vi trommer lett med fingertuppene på baksiden høres Tablet S nesten ut som en skarptromme.

Det virker som om det er en avstand mellom plasten på baksiden og innmaten. Dermed klaprer plasten borti innmaten hver gang vi strammer fingrene rundt brettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen ting vi ikke har sansen for er den gigantiske luken som dekker micro-USB-port og kortplassen for SD-minne. Luken er rundt fire centimeter lang og mellom en halv og én centimeter høy. Dessuten henger den fast i en kraftig gummisikring som gjør hele prosessen med å åpne og lukke enda mer klossete.

Tablet S har dessuten det mest voldsomme lade- og varsellyset vi noengang har sett. Du kan glemme å få sove om du har tenkt å lade Tablet S ved siden av senga. Det grønne, blinkende lyset går på med korte og jevne mellomrom, og sender tankene hen i retning veiarbeid og utrykningspoliti.

Lyset kommer også på når brettet mottar e-post – for eksempel søppelpost ... midt på natten. Vi har ikke funnet noe sted i menyene hvor det voldsomme blinklyset kan skrus av.

Og mens vi likevel snakker om varslinger. Når Tablet S er i ferd med å gå tom for batteri bruker den like gjerne opp resten av batteriet på å lage lyder. Dersom varsellydene er skrudd på gir brettet fra seg en til to lyder i minuttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første gang brettet gikk tomt for strøm under test lurte undertegnede på om det var en gjenglemt vekkerklokke et sted i leiligheten.

Du kan deaktivere varsellyder på brettet, men da blir du ikke varslet med lyd om innkommende e-post eller liknende.

Batterivarslingen starter fra 15 prosent batterikapasitet. I løpet av denne tiden får du også opp hyppige skjermvarslinger. Du kan som nevnt skru av varslingslydene, men det er rett og slett svært stressende å bruke Tablet S når den går inn i masemodus.

Vi valgte som regel å skru av nettbrettet hver gang masingen begynte. Masingen dekker i underkant av en femtedel av batterikapasiteten – en batterikapasitet som ikke er all verden fra før.

Midt på treet skjerm

Skjermen på Tablet S imponerer oss ikke. Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er greit nok, men det vi ikke liker er at det er et synlig mønster i skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mønsteret i Tablet S-skjermen er heldigvis ikke like sjenerende som det vi så i Motorola Xoom. Likevel er det der, og har vi først sett det en gang legger vi merke til det igjen.

Tablet S er dessuten vesentlig mindre lyssterk enn mange av sine konkurrenter. Både iPad 2 og Galaxy Tab 10.1 har mer lyssterke skjermer enn Tablet S.

Vi har alt nevnt at Tablet S er bygget i relativt billige materialer. Det betyr også at skjermen knapt tåler noe før vi ser riper i den. Dersom du skal frakte rundt på en Tablet S bør du altså ha med et deksel til å beskytte den sårbare skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med menyene?

Sony Tablet S kjører Googles operativsystem Android 3.2 Honeycomb. Selv om menyene mange steder er ganske like det vi ser i andre Android-nettbrett, har Sony gjort deler av menyene til sine egne.

Bakgrunnsfargen i applikasjonsmenyen er endret i forhold til den vanlige sorte fargen vi kjenner fra Honeycomb. Selve menyen er også annerledes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis er applikasjonene sortert på sider som du kan veksle mellom. Tablet S har alle applikasjonene samlet i en rullemeny. For å organisere innholdet kan du sortere appene selv, og du kan legge inn avdelere. Det åpner for at du kan gruppere kategorier av apper for seg, og det blir det nærmeste du kommer mapper på Tablet S.

Sony har også lagt til mange applikasjoner på Tablet S. Så godt som alle deler samme designtema med mye hvitt og blått. Vi kommer nærmere tilbake til hvordan disse appene fungerer på neste side.

Alt i alt er selve menyene på Tablet S gode, men av og til lugger det litt når vi skal rulle gjennom menyer eller veksle mellom sider.

I esken

Det er ikke store mengder tilbehør som følger med Tablet S. Her får du ikke tilkoblingskabel for Micro-USB, og du får heller ikke hodetelefoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppi esken finner du kort og greit et nettbrett og en diger klump av en lader.

Det er i grunnen ikke så veldig mye tilbehør du behøver til et nettbrett. Likevel hadde vi gjerne sett at Sony la ved overgangen som gir fullverdig USB-støtte til Tablet S. Den fins nemlig som tilbehør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer fra testen:

Teknologi og funksjoner

Multimedia

Konklusjonen

Sony hevder i sin markedsføring at Tablet S har i seg alt det bra som merket har laget gjennom årene. Vi er ikke enige. Vi mener at Sony kan mye bedre enn dette her.

Tablet S skiller seg ut i forhold til konkurrentene. Utformingen er annerledes, og den er relativt god å holde i.

Elendig byggekvalitet

Det vi ikke liker er at byggekvaliteten oppleves som svært billig. Når vi vet at Tablet S koster det samme som Apple iPad 2 og Samsung Galaxy Tab 10.1 holder ikke dette.

Under testperioden klarte vi å få et stort hakk i skjermen på en testenhet – mens den lå i sekken og ble transportert til og fra kontoret. Den senere tiden har vi måttet gå hardt inn for det dersom vi ville sette merker i andre skjermer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plasten som omkranser resten av enheten er ikke spesielt mye mer betryggende. Den klaprer rett og slett mot innmaten i brettet når vi håndterer det.

Svak skjerm

Sony har lang historie som produsent av TV-er. Den siste tiden har selskapet puttet Bravia-teknologien sin inn i mobilskjermene på Sony Ericsson-telefoner. Resultatet har blitt svært godt i disse produktene.

Les testen av Sony Ericsson Xperia Arc med Bravia-teknologi

I Tablet S er dessverre ikke Skjermen en høydare. Størrelsen er på 9,4 tommer, og oppløsningen er 1280 x 720 – med andre ord relativt ordinære tall. Det som plager oss er at det er et tydelig mønster over skjermbildet. Dessuten er dette en av de minst lyssterke skjermene vi har sett i et nettbrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermbildet er ikke voldsomt dårlig, men dette er langt unna den bildekvaliteten vi har sett i de nyere Sony Ericsson-produktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sonys egne menyer

Det blir ikke stort bedre om vi vender oppmerksomheten mot innholdet på skjermen. Tablet S har Android-menyer, men i likhet med flere av konkurrentene har Sony valgt å gjøre mye for å tilpasse disse menyene.

Menyene er forholdsvis tiltalende og enkle å bruke. Det som ikke er så bra med Sonys tilpasninger er at produsenten har byttet ut mange av de grunnleggende applikasjonene som følger med i Android med sine egne.

Feilmeldinger, feilmeldinger, feilmeldinger

Mange av disse applikasjonene fungerer dårlig eller, om du er uheldig, ikke i det hele tatt. Vi har sjelden blitt servert så mange feilmeldinger fra ett og samme produkt.

Underveis i testen resatte vi testproduktet to ganger før vi ba om enda en Tablet S for å sikre oss mot produksjonsfeil. Den uunngåelige konklusjonen er at dette er det mest uferdige Android-nettbrettet vi har testet så langt. Tablet S hadde vært et mye bedre nettbrett dersom det kjørte ren og knirkefri Android 3.2 Honeycomb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig batteritid og mye mas

En sjeldent dårlig batteritid hjelper ikke på helhetsinntrykket. Tablet S varer et sted mellom fire og seks timer i bruk, avhengig av hva du gjør og hvilken lysstyrke du bruker.

Fra femten prosent gjenværende batteri maser det på deg flere ganger i minuttet med lydvarsling, en voldsom varsellampe og beskjeder på skjermen. Vi opplevde det som bedre å skru av brettet i påvente av en lader, enn å forsøke å bruke det i stormen av masemeldinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apropos lader – laderen som følger med Tablet S er på størrelse med laderen til en bærbar PC, og pluggen som brukes er alt annet enn standard.

Ladeplugger som ikke følger standardene er ikke uvanlig på nettbrett i dag, men det er forholdsvis vanlig at disse kommer med kabler som kan plugges i vanlige USB-ladere. Dermed kan du med andre nettbrett slippe å trekke med deg en svær kloss, det holder at du tar med deg en kabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan tross alt kjøre apps

Det er mange andre ting vi kunne trukket frem med Tablet S. Mye av dette kunne vi kanskje levd med om brettet kostet mindre. Vi får jo faktisk kjørt Android-apper fra markedet uten problemer.

Tablet S har innebygget universalfjernkontroll. Fjernkontroll-appen er en av de få appene i Tablet S som fungerer skikkelig. Trenger du en fjernkontroll vil vi likevel anbefale deg å kjøpe nettopp en fjernkontroll.

Sony har valgt å selge Tablet S fra samme pris som de to referansene i klassen; omtrent 4000 kroner. Målt opp mot Samsung Galaxy Tab 10.1 og Apple iPad 2 har Tablet S ingenting det skal ha sagt.

Er du bare på jakt etter et rimelig og velfungerende Android-nettbrett kan du spare 1200 kroner og mye frustrasjon på å velge Acer Iconia Tab A500.

Lurer du på hva vi mener om de andre nettbrettene? Her finner du vår samletest med de nyeste modellene.