Familier tvinges til å leie bolig

Gjennomsnittlig utleiepris for en treroms-leilighet i Oslo var 13.525 kroner i september. Det tvinger stadig flere familier til å fortsette å leie bolig. (foto: Scanpix).
Gjennomsnittlig utleiepris for en treroms-leilighet i Oslo var 13.525 kroner i september. Det tvinger stadig flere familier til å fortsette å leie bolig. (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leietakerne blir stadig eldre og har oftere barn. Tøffere boliglånskrav gjør situasjonen enda verre, ifølge utleiemegler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Boligkalkulatorer

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Eie eller leie
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.

Leieprisforventning
Her kan du se hvilke faktorer som påvirker leiefastsettelsen på lang sikt.

Utleiefinansiering
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye skattefritt utleie i egen bolig dekker av lånekostnadene.

Sparing til boligkjøp
Kalkulatoren beregner hvor mye du må spare for å nå en gitt egenkapitalprosent til boligkjøp.

Sparing til boligkjøp 2
Kalkulatoren beregner hvor dyr bolig du kan kjøpe ut fra sparebeløpet du setter inn.

Mange som drømmer om å kjøpe egen bolig tvinges til å forbli leietakere, til tross for at de har økonomi til å betjene et boliglån. Med økende leiepriser sliter de også med å spare opp egenkapital. Derfor fortsetter godt voksne mennesker å leie bolig.

- Det som bekymrer oss mest er når folk som har privatøkonomi til å betjene et lån ikke kommer inn på det ordinære kjøpsmarkedet. Vi ser at leietakerne blir stadig eldre og ofte har barn, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Les: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Gjennomsnittlig utleiepris for en treroms-leilighet i Oslo var 13.525 kroner i september, viser tall fra Utleiemeglerens prisstatistikk. For en toroms var snittprisen på 10.645 kroner, og en ettroms lå på 7.597 kroner. Leiemarkedsundersøkelsen fra SSB viser at gjennomsnittlig månedlig leie for to- og treroms utleieboliger i Oslo og Bærum ligger på henholdsvis 7.591 og 9.705 kroner per måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Månedsleier for boliger i leiemarkedet steg 0,4 prosent fra 2. til 3. kvartal 2011.

For dyrt til å spare

Trebarnsmor Kjersti Marie Tuv leier bolig på Heggeli i Oslo. Hun betaler 14.000 kroner i husleie per måned for et hus på litt over 50 kvadratmeter.

- Med så høye boligutgifter har jeg ingen mulighet til å spare opp til egenkapital, sier hun.

Det forstår Farmakis godt. Han møter folk i Tuvs situasjon daglig.

- Vi ser dette problemet allerede i dag. Denne tendensen blir ytterligere forverret ved å øke egenkapitalkravet til boliglån. Dette er en ond sirkel, sier Farmakis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tuv håper å finne et billigere sted å leie slik at hun lettere kan spare opp penger til egen bolig.

- Jeg ønsker å finne noe til rundt 10.000 kroner i måneden slik at jeg kan spare 4.000 til en fremtidig bolig. Om jeg skal kjøpe en treroms blokkleilighet på Manglerud, som er noe jeg har sett på, må jeg ha noe i egenkapital. Leilighetene der ligger på litt i overkant av 2 millioner kroner. Om jeg da har spart 200.000 kroner, har jeg fortsatt kun 10 prosent i egenkapital, og det er for lite. Banken krever at jeg har minst 20 prosent eller stille med sidesikkerhet som for eksempel en kausjonist. Det har jeg ikke mulighet til, sier Tuv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presser prisene opp

Han mener strenge krav til egenkapital er en utfordring for markedet.

- En slik regel løser ikke problemet. Problemet er de stigende boligprisene som skyldes et for lavt tilbud, sier han.

- Det er mange som snakker om dette. Jeg opplever hver dag at folk sier de er i etableringsfasen og egentlig planlegger å kjøpe, men at økonomien ikke strekker til, sier megleren.

Farmakis mener det er et forsterkende problem at denne gruppen blir boende i utleieleiligheter og opptar disse i stedet for å kjøpe eget.

- Dette skaper igjen et press på utleiemarkedet. Det blir slik at de som skulle vært i et annet marked presser prisene opp for de som egentlig bør være på leiemarkedet, sier han.

Les mer:

Frykter «giftpiller» i boligmarkedet

- Dette er negativt for boligmarkedet

- Kan være en demper for utviklingen i boligmarkedet