Fakturerte falskt for 526 mill. kroner

STORE SUMMER: Det har blitt unndratt mye penger ved bruk av fiktiv fakturering. Foto: Colourbox.no
STORE SUMMER: Det har blitt unndratt mye penger ved bruk av fiktiv fakturering. Foto: Colourbox.no

Mange av nettverkene der det faktureres fiktivt finnes innenfor byggebransjen og renholdsbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattemyndighetene har avdekket at det er gjort skatteunndragelser - der fiktiv fakturering har blitt brukt som fremgangsmåte - for hele 526 millioner kroner.

- Organisert skattekriminalitet med fiktive fakturaer er et svært alvorlig problem og vi frykter at dette bare er toppen av isfjellet, forteller avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen i skattekrimavdelingen i Skatt øst i en pressemelding.

20 straffedømt

Foreløpig er 20 personer straffedømt for dette, men det arbeides fortsatt med flere saker. 47 personer i 12 ulike nettverk, som driver med denne typen skattekriminalitet, er politianmeldt.

Unndragelsene fordeler seg på henholdsvis 128 millioner kroner i eierinntekter, 295 millioner i svarte lønninger og 103 millioner kroner i merverdiavgift.

Bygg og renhold

37 slike nettverk skal være avslørt så langt, og av dem hører 30 hjemme i Oslo-området.

De fleste av unndragelsene med falske fakturaer er gjort innenfor byggbransjen og renholdsbransjen.

Fakta fiktiv fakturering

Unndragelse av skatter og avgifter på denne måten vil si at man lager en fiktiv faktura for å legitimere uttak av penger. Pengene brukes enten til å betale svarte lønninger eller til private uttak for eieren.

Fakturaene produseres av personer som får provisjon for dette basert på fakturabeløpet. Disse personene er ofte uten fast bopel, rusmisbrukere eller har med falsk identitet.

Kilde: Skatt Øst

Personvernpolicy