Skattelistene:

Finn ut hva folk egentlig tjener

PÅ ABC Nyheter har vi i dag funnet frem ligningstallene til blant annet Bård Ylvisåker, Marit Bjørgen og Ari Behn. Plott inn inntekten og skatten deres i kalkulatoren og finn ut hva lønnsinntekten deres er. Foto: Scanpix
PÅ ABC Nyheter har vi i dag funnet frem ligningstallene til blant annet Bård Ylvisåker, Marit Bjørgen og Ari Behn. Plott inn inntekten og skatten deres i kalkulatoren og finn ut hva lønnsinntekten deres er. Foto: Scanpix

Ofte kan beløpet som kommer opp i skattelistene være unøyaktig i forhold til den reelle inntekten til personen du søker på. Med denne kalkulatoren kommer du frem til riktig tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om skatt

Slik sjekker du årets skattelister

Vanskeligere å sjekke hva naboen tjener

Dette mener de om skattelistene

Han er Norges rikeste

Her kan du sjekke topplistene i din kommune

KALKULATORER:

Beregning av bruttointekt 2010:
Her kan du beregne hva den egentlige lønnsinntekten er ut fra opplysningene i skattelistene.

Skattetrekkskalkulator:
Beregn om du har riktig skattetrekk for 2011.

Skatter og avgifter 2011:
Kalkulatoren beregner hva du totalt betaler i skatter og avgifter.

Skatteberegning 2011:
Her kan du beregne skatten din for skatteåret 2011.

I år kan du ikke søke på personer i skattelistene for 2010 på nettavisene, men det er fortsatt mulig å sjekke ligningen til slekt, venner, naboer og/eller kolleger i skattelistene som ligger på Skatteetatens sider. Se hvordan du går frem i denne artikkelen.

Du kan fortsatt søke i skattelistene for 2009 på ABC Nyheter

Dersom du har forsøkt å søke opp noen i skattelistene nå eller tidligere år, har du sannsynligvis oppdaget at beløpet som kommer opp ikke ser ut til å stemme med det du vet om personens inntekt.

Med vår kalkulator - som du også finner lenger ned i denne artikkelen - kan du regne ut den reelle bruttoinntekten til personer du søker på i skattelistene.

Unøyaktig

I skatteoppgjøret er det opplysninger om alminnelig inntekt, betalt skatt og formue. Dette er tilstrekkelig til å kunne beregne lønnsinntekten.

Men det er altså en del forhold som gjør at det kan bli unøyaktig. Og tallene stemmer uansett ikke, hvis skatteyteren har hele eller deler av inntekten som pensjon.

Vi oppgir i utgangspunktet tre inntektstall:

1. Lignes i klasse 1

2. Lignes i klasse 1, har ligningsmessig formue og er gift

3. Lignes i klasse 2

De fleste lignes i klasse 1. Enslige forsørgere lignes i klasse 2. Hvor stor formuesskatten blir, avhenger til en viss grad om skatteyteren er gift eller ikke. Vi har tatt med den maksimale betydningen av dette i klasse 1, med formue.

Andre forhold har også betydning

Det er en del forhold som har betydning for lønnsnivået. Her regner vi ut effekten av dette når vi gjør visse forutsetninger. Vi har beregnet hva lønnsinntekten blir i skatteklasse 1.

  • Bosatt i Finnmark og Nord-Troms - her er det ekstra fradrag, og lavere skattesatser. I skattelistene kan du se hvor du er bosatt.
  • Særfradrag - dette er ikke trukket fra i alminnelig inntekt, men har betydning for skatten. Her er det sett på effekten av minste særfradrag som gis, 9.684 kroner.
  • BSU-sparing - ved sparing i BSU trekkes dette direkte i fra på skatten. Dette kan bare gjelde for personer under 34 år. Her er det sett på effekten av et sparebeløp på 20.000 kroner.
  • Næringsinntekt - her er det høyere trygdeavgift. Det er den beregnede personinntekten som blir beregnet her.

I de tre øverste feltene legger du inn tall fra skattelisten. Resten blir beregnet automatisk.

Alminnelig inntekt
Skatt
Formue
Inntektsberegning:
Inntekt i klasse 1, enslig eller gift uten formue
Inntekt i klasse 1, felles ligning for formue
Klasse 2
Andre effekter:
Bosatt i Finnmark eller Nord-Troms
Særfradrag (halvt på 9.368 kroner)
BSU (sparebeløp 20.000 kroner)
Utelukkende næringsinntekt

Kalkulatoren er utviklet av Rune Pedersen for ABC Penger.

Personvernpolicy