Klar til å kutte hvis boligrentene øker

Sentralbanksjef Øystein Olsen er ikke redd for at boligrentene skal øke for mye slik bildet er akkurat nå (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Øystein Olsen er ikke redd for at boligrentene skal øke for mye slik bildet er akkurat nå (foto: Scanpix).

Hvis bankenes finansiering blir dyrere fremover og dermed presser boliglånsrentene videre opp, kan Norges Bank kutte renten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Boliglån - topplisten
Viser de fem beste bankene på fire forskjellige beløp, innenfor både 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi.

Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenten uendret, men samtidig å senke rentebanen betraktelig i forhold til forrige pengepolitisk rapport i juni. Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen er det viktig å holde renten i ro så lenge uroen i verdensøkonomien ikke blir verre.

Men blant faktorene som i fremtiden kan føre til at sentralbanken senker renten, nevner han økte påslag i pengemarkedet – som igjen fører til økte rentekostnader for norske bankers kunder.

Høyere boligrenter

Problemstillingen er høyaktuell: til tross for at styringsrenten har vært uendret siden mai har norske bankkunder de siste ukene mottatt brev om at boliglånsrenten deres stiger, nettopp fordi bankenes finansieringskostnader er blitt høyere i kjølvannet av finansuroen i sommer og høst. Og Norges største bank, DnB Nor, utelukker ikke flere renteøkninger.

Les også: Ny rentesmell på vei

På spørsmål om dette kan føre til kutt i styringsrenten fremover sier Olsen til DN.no:

- Svaret er allerede ja i den forstand at det som gjør at vi nå signaliserer klart lavere rentebane enn før sommeren, har med flere ting å gjøre, herunder økte påslag i pengemarkedet. Så ja, det er en faktor som påvirker rentesettingen nå, og vil være det fremover.

- Jeg er ikke redd for at boligrentene skal øke for mye slik bildet er akkurat nå, understreker han.

- Viktig premiss

- Men de kan gjøre det isolert sett hvis påslaget øker ytterligere fra dagens nivå. Da vil det være en viktig premiss for hvordan vi setter renten fremover. Og igjen, økte påslag vil isolert sett trekke i retning av at vi setter renten nedover.

- Så du er klar til å komme norske låntakere til unnsetning?

- Ja, men dette er en del av et større bilde. Men ja, det er en viktig faktor fremover hvordan det går med markedsrentene, når vi setter vår styringsrente.

Tvunget til klargjøring Under Norges Banks pressekonferanse ble Olsen bedt om å klargjøre sitt syn på økte boliglånsrenter til kundene. Først svarte han at sentralbanken ”ikke i seg selv har noe syn på hva som er riktig rentenivå ut til bankkunder”, før han så seg nødt til å presisere:

- Vi har ikke noe syn på hva som er riktig boligprisnivå, men vi ønsker i en gitt situasjon å styre rentene, også ut til kundene.

- Vi syns det er naturlig at bankenes økte finansieringskostnader, uansett kilde, gjenspeiles i rentene ut til kundene. Men vi har ikke noe syn på hvordan det står til i boligmarkedet og hva som kreves av tiltak på ulike områder ut over dette, sier han til DN.no etter pressekonferansen.

Les mer:

Uendret rente

- Sannsynligheten for rentekutt har helt klart økt

- Norge skiller seg ut

- Et rentekutt kan ikke utelukkes

Personvernpolicy