Ber Stoltenberg stoppe boliglånsinnstramming

OBOS-sjef Martin Mæland (foto: OBOS)
OBOS-sjef Martin Mæland (foto: OBOS)

Obos mener statsministeren må stanse Finanstilsynets planer om å skjerpe kravene til egenkapital ved boligkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obos og Norges Boligbyggelag frykter at Finanstilsynets forslag til endring i egenkapitalkrav vil ramme de mest vanskeligstilte i boligmarkedet fremfor å dempe boligprisene. Derfor har de skrevet brev til statsminister Jens Stoltenberg.

Det var for knapt tre uker siden at Finanstilsynet foreslo at bankene måtte kreve 15 prosent egenkapital ved boligkjøp. I dag eksistere det et rådgivende forslag om et krav på 10 prosent.

Les også: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

De to boligbyggerne mener kravet både vil ramme de mest vanskeligstilte og at det også kan bremse boligbyggingen.

De mener at veksten i boligprisene ikke først og fremst skyldes tilgangen til kreditt, men manglende boligbygging og økte kostnader som følge av flere offentlige krav.

- Kravet om mer egenkapital er usosialt og rammer dem som har minst fra før, skriver NBBL og Obos. De mener Finanstilsynets nye retningslinjer vil kunne ha som konsekvens at det skjer en ytterligere sosial segmentering av boligmarkedet, hvor velstående har råd til å bli eiere, mens andre henvises til et stadig mer presset utleiemarked.

Frykter for minoriteter og aleneboere

OBOS og NBBL er spesielt bekymret for hvordan dette vil slå ut for minoritetsbefolkningen og unge fra distriktene som i en fase bosetter seg i bynære strøk, samt aleneboere. Mange førstegangsetablerere har også mye studielån når de etablerer seg, minner boligbyggerlagene om.

Om boligproduksjonen bremser som følge av nye regler frykter Obos og NBBL for konsekvenser også for sysselsettingen i bolignæringen.

- Det er uheldig at fagadministrasjonen i Finanstilsynet foreslår slike skjerpelser uten at andre enn aktørene i finansnæringen høres. Viktige aktører innenfor boligsektoren som NBBL, boligbyggelag, boligbyggere, byggenæringen og eiendomsmeglere er ikke forespurt, skriver de.

De ber statsministeren om å ta politisk grep og stanse Finanstilsynets beslutning om skjerping av egenkapitalkravet.

Les også:

Mener BSU ikke motiverer til økt sparing

Her er Peter Battas løsning på den norske boligboblen

Personvernpolicy