Så mye betaler du i matmoms

Så mye betaler du i matmoms
Så mye betaler du i matmoms

Lekkasjen fra statsbusjettet sier at matmomsen skal økes til 15 prosent. Ikke mye, men med en prosent her og en annen der, så blir det summer å regne med til slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den burde ha vært satt ned, i det minste til svensk nivå på 12 prosent, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

Til sammen så har matmomsen gått opp fire prosentpoeng siden de rødgrønne tok over.

Se grafisk fremstilling nederst i artikkelen.

Det blir tredje gang Stoltenberg-regjeringen øker momsen om forslaget til statsbudsjett blir godtatt, melder NRK.

Forslaget fra Regjeringen er å øke matmomsen til 15 prosent.

Protesterer

– Hvis regjeringen øker momsen slik budsjettlekkasjene sier, er det svært uheldig. Mat er basisvarer som alle må ha. Høyere matmoms betyr mye for dem som har minst å rutte med og som allerede bruker store deler av inntekten sin på mat, sier Bjørke.

Han er også bekymret for bøndene og næringslivet og viser til utfordringen fra grensehandel i Sverige.

– Landbruksministeren har sagt at han skal styrke norsk matproduksjon. Økt moms er det motsatte og vil føre til svekket konkurransekraft, sier Bjørke.

Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke kommentere saken overfor NTB. Han vil ikke si noe om sannhetsgehalten i NRKs budsjettlekkasje.

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender er på sin side positiv til økt matmoms. Han viser til at en tredel av maten som lages og selges i Norge havner i avfallet.

– Mat i Norge er for billig, og forbrukerne betaler ikke for miljøskadene. Hadde mat vært dyrt, ville vi ikke kastet en tredel av den, sier Hermstad.

– Nei til en dyd

Statsminister Jens Stoltenberg varslet allerede i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre sist tirsdag at statsbudsjettet blir stramt.

– Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.

– Vi skal styre unna alle feller som er fristende på kort sikt. Vi skal gjøre nei til en dyd, sa Ap-lederen.

Frp-leder Siv Jensen kaller forslaget «hjerterått» fordi lavinntektsgrupper rammes hardest av en momsøkning.

– Dette er det mest usosiale regjeringen noen gang har kommet med, sier hun.

KrFs Hans Olav Syversen er enig med Jensen og viser til at økt matmoms vil gjøre det vanskeligere for folk med dårlig råd å leve sunt.

– Det er beklagelig at regjeringen ikke ser de store gevinstene for den enkelte og samfunnet ved momskutt på frukt og grønnsaker, sier han.

Høyres Jan Tore Sanner håper regjeringen akter å sende noen av pengene ved momsøkningen tilbake til husholdningene.

– Dersom formålet med forslaget bare er å beskatte familiene og husholdningene enda hardere, mener jeg det er et dårlig forslag. Men dersom regjeringen har tenkt å gi pengene tilbake til familiene gjennom lavere skatt eller høyere barnetrygd, mener jeg absolutt det kan diskuteres, sier Sanner til NRK.

Dette betyr prosentene for din familie:


Les flere nyheter her

Personvernpolicy