Åpen for alle - alltid

Høyeste gjeldsvekst på nesten tre år

Høyeste gjeldsvekst på nesten tre år
Høyeste gjeldsvekst på nesten tre år
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten i husholdningenes gjeldsopptak har ikke vært høyere siden november 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldsveksten øker for husholdningene og næringslivet, viser statistikk som Statistisk sentralbyrå la frem fredag.

Husholdningenes totale innenlandske gjeld økte til 2.203 milliarder kroner ved utgangen av august. Dette innebærer en vekst på 7,2 prosent de siste tolv månedene. I juni var tolvmånedersveksten på 7,1 prosent.

Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske bruttogjeld har ikke vært høyere enn 7,2 prosent siden november 2008, opplyser SSB i en melding fredag.

- Burde ikke være overraskende

- Kredittallene bekrefter at husholdningene øker låneopptakene. Dette burde ikke være overraskende, gitt den kraftige boligprisveksten den siste tiden, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i en oppdatering fra DnB Nor Markets fredag.

Han tror likevel at Norges Bank kan tillate seg å være litt mindre bekymret for gjeldsveksten etter at Finanstilsynet har lagt frem forslag om nye retningslinjer for bankenes utlånsparksis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tidligere denne uken la Finanstilsynet frem forslag til innstramminger i retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for boliglån. Med slike tiltak vil sentralbanken kunne bli mindre bekymret for husholdningenes gjeldsoppbygging og dets effekt på finansiell stabilitet og i større grad konsentrere seg om sitt mål om lav og stabil inflasjon, skriver Kjennerud.

Øker investeringene

Næringslivet, utenom de finansielle foretakene, hadde en samlet innenlandsk gjeld på 1.246 milliarder kroner ved utgangen av august. Dette er en oppgang på 4,1 prosent de siste tolv månedene. I juli var tolvmånedersveksten på 3,6 prosent.

- Økt gjeldsvekst for ikke-finansielle foretak kan indikere noe høyere investeringsetterspørsel sammenlignet med hva tallene fra juni og juli indikerte.

Samlet var tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld, den såkalte K2-indikatoren, på 6,5 prosent frem til utgangen av august, opp fra 6,3 prosent måneden før.

Les mer:

Nordmenn «elsker» gjeld

Gir gunstige skatteregler skylden for høye boligpriser

- Nå blir boligmarkedet i byene kun for rike 50-åringer

Må holde renten lav lenger: Trenger hjelp til å dempe boligmarkedet

Les flere nyheter her