Oljefunn i Nordsjøen enda større enn antatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefunnet Avaldsnes på Utsirahøyden i Nordsjøen er større enn antatt, med mellom 800 og 1.800 millioner fat utvinnbar olje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i høst ble det kjent at funnene Aldous og Avaldsnes samlet kunne utgjøre en struktur på opptil 1.200 millioner fat utvinnbar olje. Nå er anslaget altså hevet kraftig etter at Lundin Norway fredag kunngjorde økte anslag for de utvinnbare ressursene bare på Avaldsnes.

– Avaldsnes/Aldous som allerede er et funn i verdensklasse, har som følge av årets vurderingsprogram blitt vesentlig større, sier konsernsjef Ashley Heppenstall i Lundin Petroleum.

– Funnet er sannsynligvis et av de fem største på den norske kontinentalsokkelen og med sikkerhet det største siden midten av 1980-tallet, hvilket framholder det fortsatte potensialet i det mange anså å være en moden region med begrenset gjenværende potensial, legger Heppenstall til.

– Betydelig potensial

Forrige anslag for Avaldsnes som ble oppdaget i september 2010. lå mellom 100 og 400 millioner fat utvinnbar olje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil har en eierandel på 40 prosent i de to feltene og er operatør på Aldous. På Avaldsnes er det Lundin som er operatør, med 40 prosent eierandel.

– Statoil ser et betydelig ressurspotensial i Aldous Major South- og Avaldsnes-området, og vår forståelse av området blir stadig bedre, sier Gro G. Haatvedt, Statoils direktør for leting på norsk sokkel.

Statoil bekrefter at potensialet er stort sammenlignet med de tidligere prognosene og vil komme tilbake med selskapets oppdaterte volumanslag etter ferdigstillelsen av Statoils pågående avgrensningsbrønn i Aldous Major South.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitamininnsprøytning

Allerede i midten av august, da anslagene var langt mer moderate, fastslo Statoil at det etter flere tiår med mest småfunn og skuffende, tørre brønner er svært gledelige nyheter på Utsirahøyden.

– Dette betyr at det fremdeles er fullt mulig å finne store, store felt selv i modne områder i Nordsjøen. De som er involvert i Aldous og Avaldsnes er selvsagt fornøyd, men dette er en vitamininnsprøytning for hele bransjen, sa informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet vil fortsette arbeidet med å samle inn og analysere data fra Aldous/Avaldsnes-området før det trekker konklusjoner om oppdaterte anslag, men opplyser at det nå vil samarbeide med partnerne for å sikre en rask avklaring av det samlede ressurspotensialet. Utviklingen av området skal bli både rask og optimal.

Lundin skal holde pressekonferanse om de nye anslagene i Oslo fredag formiddag.

Les flere nyheter her