Den blytunge kampen mot Kina

Konsernsjef Ole Enger, REC (foto: Scanpix)
Konsernsjef Ole Enger, REC (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en kamp mot kinesiske subsidier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Survival of the fittest: Rec og andre vestlige solselskaper kjemper mot kinesiske solselskaper som får enorme subsidier, skriver Dagens Næringsliv.

Siden begynnelsen av 2010 har kinesiske solselskaper fått lånerammer på over 41 milliarder dollar, tilsvarende 240 milliarder kroner, fra kinesiske statseide banker.

- Kun de sterkeste vil klare seg. Det som er klart, er at alle i hele bransjen blør. Vi er i et marked så forferdelig at ingen tjener penger. Der det er overskudd, er i silisium. Nå blir det fighting, sier Rec-sjef Ole Enger til DN.

Nå anklager en rekke ledere i solenergiselskaper kineserne for ulovlig subsidiering i strid med regelverket i Verdens handelsorganisasjon, WTO.

– Alle land og alle myndigheter subsidierer solenergisektoren. Kina er ikke alene om det, påpeker Terry Wang, økonomidirektør i Trina Solar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke rettferdig konkurranse

Norske Rec er langtfra alene om å legge ned kapasitet og si opp ansatte. Med stor overkapasitet og prisras, har solenergiselskaper både i USA og i Europa gått overende. Flere står for tur hvis tapene i bransjen fortsetter.

– Det finnes ikke rettferdig konkurranse i vår bransje. Kineserne har startet en industrikrig, sa administrerende direktør Frank Asbeck i tyske SolarWorld, Tysklands nest største solenergiselskap, til magasinet Capital nylig.

– Den kinesiske strategien er veldig klar. De opptrer som et rovdyr med sin finansiering og presser alle andre ut av markedet. Når du får gratis penger, kan du utkonkurrere alle andre til under kostpris, sier markedssjef Bryan Ashley i det amerikanske solenergiselskapet Suniva i et intervju med Climate Progress.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske selskaper avviser beskyldningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Strategisk spill på høyt nivå

Rasmus Reinvang, seniorrådgiver i konsulentfirmaet Pöyry med klima og strategi som spesialfelt, mener solenergi er blitt en viktig del av et strategisk spill på høyt nivå.

- Kineserne tenker langsiktig. Det er ikke tvil om at de satser beinhardt på en grønn økonomi og vil bruke alle midler for å nå det. Spørsmålet er hva Vesten vil gjøre for å møte den tiltagende konkurransen om grønne teknologier, for kineserne vil ønske å ta over vekstområde etter vekstområde. Solenergi er bare begynnelsen. Dette handler ikke om enkelttiltak for et enkelt selskap i et enkelt land. Vesten bør mobilisere for å finne hvilken strategi de kan samles om, sier Reinvang til Dagens Næringsliv.

Les også:

LO frykter sola går ned for REC

700 Rec-jobber kan ryke

Analytikerne elsket REC-aksjen helt til bunns

- Vi er heldige som har Kina

Økt skepsis til Kinas investeringer

Spår Rec-død i Norge

- Slutt for Rec i Norge

Åpner for statlig kjøp av Borregaard og Rec

Goldman halverer kusmålet i Rec

- Markedet priser inn ekstremt dårlige utsikter for Rec