Åpen for alle - alltid

Redd Hellas - eller armageddon

Mørke skyer over Zeustempelet i Aten i Hellas (foto: Scanpix)
Mørke skyer over Zeustempelet i Aten i Hellas (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske økonomen Jeffrey Sach mener Hellas må reddes umiddelbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske økonomen Jeffrey Sachs, som er på norgesbesøk, sier Europa må slutte å nøle, og berge Hellas så snart som mulig, skriver Dagens Næringsliv. Sachs mener Hellas er den største umiddelbare faren og at en fullstendig gresk kollaps vil være meget alvorlig for verdensøkonomien, som kan gå inn i en ny finanskrise.

– Bare tanken på å la Hellas gå inn i mislighold er fullstendig uansvarlig. Det vil være meget farlig både for Hellas, for Europa og hele verdensøkonomien. Her må vi holde hodene kalde. Faller Hellas, blir det et enormt press på europeiske banker, som raskt kan utvikle seg til en ny bank- og finanskrise, sier Sachs til DN.

- Begynner å haste

Han mener krisen i Hellas er «håndterbar», men at det nå begynner å haste.

– Jo mer eurolandene nøler, jo verre blir det. Det synes å være mangel på en klar politisk vilje til å hjelpe Hellas, sier Sachs, og peker særlig på Tyskland, men også Finland, som truer med å stoppe hele hjelpepakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sachs påpeker at det nå skal veldig lite til før krisen sprer seg videre fra Hellas, via Irland og Portugal, til Italia. I tillegg er europeiske banker allerede i krise, og mer trøbbel i Italia vil forverre disse problemene, særlig for franske banker.

Ille i USA også

Han sier en gresk exit fra euroen heller ikke er noe alternativ.

– En katastrofe! Det vil gi spekulasjon mot en svak økonomi som fører til en selvoppfyllende katastrofe, sier han bestemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Europa mangler lederskap og handlekraft, er ikke situasjonen noe bedre i USA.

– USA er inne i en dyp strukturell og politisk krise, sier Sachs til Dagens Næringsliv.

Sachs mener president Barack Obama har skuffet stort, og at USA i dag styres av to høyrepartier som ikke klarer å bli enige om noe. USA har for lave skatter, for store forskjeller og for svak konkurranseevne. I tillegg bruker USA 800 milliarder dollar (4700 milliarder kroner) i året på militæret. Penger USA ikke har, ifølge Sachs.

Les også:

Soros frykter total kollaps

Italia-kollaps kan bli alle krisers mor

USA på randen

Motstand mot nye forhandlinger i Hellas

Håpløsheten brer seg i Hellas

Hellas lover å gjøre hva som helst

Livredd for eurokrisen

- Euroen kan ikke overleve

Beste hjelpen til Hellas kan være å la landet gå konkurs