Finansforbundet vil fjerne mynter og sedler

Eldre raser mot kontant-kutt

Kontanter skal bort menere Finansforbundet (foto: Scanpix)
Kontanter skal bort menere Finansforbundet (foto: Scanpix)

Finansforbundet vil fjerne bruk av kontanter i Norge og foreslår blant annet høye gebyrer på pengeuttak fra minibanker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ønsker å jobbe for at Norge skal bli kontantfritt, sier Finansforbundets leder Jorunn Berland til NRK. Hun er fagforeningsleder for 39.000 ansatte i finansbransjen.

Bare 1 av 20 pengetransaksjoner i Norge skjer i dag med kontanter. Bruk av kontanter er så kostbart for samfunnet at det vil lønne seg å bruke andre former for betaling og oppbevaring av formue, mener hun.

Les også: Nordmenn elsker å betale med kort

3,5 milliarder

– Tall fra Norges Bank viser at kontantene kostet Norge 3,5 milliarder kroner bare i 2010. Dette samtidig som sedler og mynt kun utgjorde 6 prosent av husholdningenes konsum. Andre former for betaling og formuesoppbevaring er svært mye mer effektive, sier Berland.

Hun mener et Norge uten kontanter vil stoppe mange kriminelle.

– Det er ille at en bussjåfør skal føle seg utrygg når han er ute og kjører buss bare fordi han må ha kontanter med når det finnes alternative løsninger, sier hun.

Ifølge NRK kan prisen for å ta ut en tusenlapp i minibank fort bli 50 kroner dersom forbundet får viljen sin. Å kjøpe en pølse til 40 kroner med kontanter, kan tenkes å koste 20 kroner ekstra.

– Ille for eldre

Men noen liker ikke tanken at alle nordmenn skal bruke kort og bli kvitt kontantene for godt. Seniorsaken mener forslaget er diskriminerende.

– Det er tross alt en god del medlemmer og eldre som verken tør eller kan klare å bruke elektroniske betalingsmidler. Vi synes det er helt urimelig at man skal bruke «straffegebyr». Det er ikke viljen det står på, men de har ikke tryggheten og de har ikke kunnskapen, sier advokat Audhild Freberg Iversen i Seniorsaken.

Jorunn Berland understreker at Finansforbundet ikke ønsker å rette opp dette med statlige gebyrer.

– Finansforbundet mener at de reelle kostnadene ved bruk av kontanter skal gjenspeiles ved bruk, sier hun.

Les flere nyheter

Personvernpolicy