PC-test: Eee PC 1215B

Asus-test: Rimelig minibærbar

SVAK - ELLER STERK: Litt avhengig av hvordan du ser på det er Asus Eee PC 1215B en svak ultraportabel datamaskin eller sterk minibærbar.
SVAK - ELLER STERK: Litt avhengig av hvordan du ser på det er Asus Eee PC 1215B en svak ultraportabel datamaskin eller sterk minibærbar.

Kraftigere og mer anvendelig enn de «gamle» minibærbare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer fikk vi testet ut vår første bærbare med Brazos, AMDs nye energigjerrige og nokså rimelige plattform for mindre PC-er. Da var det en Hewlett-Packard på 11,6 tommer som var i ilden: HP Pavilion dm1-3110.

Men som vanlig er det flere produsenter som er ute etter de samme kundene, derblant Asus. Dette er et selskap som på ingen måte er ukjente med mindre bærbare – det var nettopp Asus som med sine Eee-modeller satte i gang sirkuset med minibærbare for snart fire år siden.

Nye Brazoz-plattformen

Og det er nettopp en Eee-bærbar vi har testet til i dag også: 12,1-tommeren Asus Eee PC 1215B. Men der de fleste minibærbare tidligere brukte Intels Atom-prosessorer, er dette en Eee PC som utnytter seg av med AMDs nye Brazos-plattform. Det gjør den kraftigere, mer anvendelig og i det hele tatt til noe annet enn de «gamle» minibærbare.

Når det gjelder spesifikasjoner, vekt og størrelse er vårt testeksemplar av Asus Eee PC 1215B ganske så identisk med Pavilion dm1-3110. Begge maskinene har 4 GB minne og den samme AMD "Zacate"-prosessoren E-350 med to kjerner og Mobility Radeon HD 6310 grafikk.

Også rimeligere utgaver

De fysiske forskjellene ligger hovedsaklig i design og fargevalg. Asusen har en halv tomme større skjerm, men er hakket tykkere over rumpa. Merk også at Eee PC 1215B, som de fleste av dagens småmaskiner, ikke har optisk stasjon. For HP-en sin del fulgte det med eksternt drev, men så koster den også litt mer enn Asusen.

Det er også greit å få med seg at Asus Eee PC 1215B kommer i svakere (og da rimeligere) utgaver.

Oppsummering og konklusjon

Litt avhengig av hvordan du ser på det er Asus Eee PC 1215B en svak ultraportabel datamaskin eller sterk minibærbar. Den lave prisen og utseendet gjør at vi heller mot det siste. Men utstyrsmessig er den faktisk ikke langt unna de dyrere ultraportable.

Asus har snekret sammen Eee-modeller i noen år nå, og med 1215B har de gjort en relativt god jobb. Byggekvaliteten er godkjent. USB 3.0 og HDMI gjør oss fornøyd med utstyrsnivået. Og med 1366 x 768 piksler på en 12-tommers skjerm er også oppløsningen god nok til at du faktisk kan jobbe litt på denne bærbare datamaskinen.

Tastaturet fungerer også greit på denne modellen. At det ikke er i full størrelse er selvsagt ikke optimalt, men her er det krympet såpass lite at de færreste bør få alvorlige problemer med å bruke det.

Nok datamuskler

Støynivå og kjøling kan vi heller ikke klage på med Eee PC 1215B. Vifta holder temperaturene nede uten å gjøre spesielt mye vesen av seg.

Under panseret sitter AMD Brazos representert med «Zacate»-plattformen E-350. Denne gir deg nok datamuskler til mindre krevende spill, medieavspilling og kontorprogrammer. Ønsker du god fart i kompliserte kalkulasjoner og tunge programmer bør du gå for en sterkere bærbar, men for enklere bruk på farten klarer 1215B seg fint.

Det store batteriet – som riktignok gjør 1215B litt stor over rumpa – og den stømgjerrige Brazos-brikken gir oss en typisk brukstid på mellom fem og syv timer, noe som må sies å være et godt resultat.

Et par mangler

Til slutt sitter vi igjen med kun et par ting vi gjerne skulle ha gjort noe med, og øverst på lista står en litt mer lyssterk skjerm. Blanke skjermer med lav lysstyrke gir fort problemer utendørs. Forstyrrende reflekser kan du også få innendørs, dersom du er litt uheldig med plasseringen.

Videre skulle vi gjerne hatt litt mer behagelige taster under pekeplaten.

En annen ting å ønske seg er en enkel måte å bytte harddisken på, men dette er strengt tatt ikke noe som påvirker den daglige bruken.

De nevnte svake punktene er til å leve med så lenge du ikke skal surfe for mye i solen. Så med dette på det rene kan Asus Eee PC 1215B likevel anbefales for deg som er ute etter en portabel tass til lettere hverdagsbruk.

+ Relativt velutstyrt

+ Holder en stund på batteridrift

+ Lite viftestøy

- Litt lyssvak skjerm

Sjekk også ut

Trenger du en enda mindre og lettere bærbar har 1215B en rimeligere 10-tommers lillebror i Eee 1015B, som kjører en svakere utgave av AMD Brazos. Det samme gjør batterikongen Toshiba NB550D, som også er en anbefaling.

Er det slik at du skal ha en lekker lettvekter med mer muskler, samtidig som som penga ikke spiller noen rolle? Da er Apple MacBook Air en av våre favoritter.

For flere testdetaljer, klikk her


Les flere nyheter her

Spesifikasjoner

Maskinvare

Prosessor

AMD Dual-Core E-350 (1,6 GHz, 1 MB cache)

Minne

4 GB DDR3 1333 MHz RAM

Harddisk

500 GB, 5400 RPM

Skjermkort

AMD Radeon HD 6310M

Skjerm

12,1 tommer 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg

Optisk enhet

N/A

Trådløs tilkobling

802.11b/g/n WiFi Bluetooth

Batteri

6 celler, yter 56 Wh

Annet

Operativsystem

Windows 7 Home Premium, 64-bit

Størrelse

2,0 ~ 3,9 cm tykk

Vekt

Datamaskin: 1,53 kg Strømforsyning: 180 gram

Pris

Ca 3500 kr

Personvernpolicy