Åpen for alle - alltid

Offentliggjøring av skattelister for retten

I forbindelse med offentliggjøringen av skattelistene for 2009 ble det utviklet en applikasjon til iPhone som kunne lokalisere personene med høyest inntekt i det geografiske området man befinner seg i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
I forbindelse med offentliggjøringen av skattelistene for 2009 ble det utviklet en applikasjon til iPhone som kunne lokalisere personene med høyest inntekt i det geografiske området man befinner seg i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tingretten skal avgjøre om staten fortsatt får offentliggjøre skattelister, har Gulating lagmannsrett avgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordhordland tingrett avviste først saken fra Dagfinn Berg fra Lindås i Hordaland, men lagmannsretten har avgjort at den skal prøves for retten, skriver Bergens Tidende.

Lindås-mannen havnet ved en feil på tredjeplass på inntektslistene i kommunen for 2009 da han ble oppført med 1,45 millioner kroner for mye i inntekt.

– Jeg aksepterer ikke at min egen stat offentliggjør gale opplysninger om meg. Da jeg ba skatteetaten om å korrigere feilen i avisenes skattelister, fikk jeg beskjed om at det ikke var mulig. Jeg finner meg ikke i at denne feilen skal bli liggende på nettet for evig og alltid, sier Berg.

«For den enkelte borger fører offentliggjøringen til at man må holde seg orientert om det som offentliggjøres, ta til motmæle mot eventuelle feil og følge med på eventuell bruk av opplysningene», heter det i kjennelsen fra lagmannsretten. Videre skrever retten at «ordningen berører grunnleggende forhold mellom det offentlige og den enkelte borger».

Staten ved regjeringsadvokaten kan fortsatt anke avgjørelsen til Høyesterett.

Les flere nyheter