Eksperter bommer på halvparten av rentetipsene

«Renteeksprtene» sliter med å få en høyere treffprosent enn terningen i sine rentespådommer.
«Renteeksprtene» sliter med å få en høyere treffprosent enn terningen i sine rentespådommer.

Du kan like gjerne kaste mynt og krone som å høre på en renteekspert, viser en masteroppgave fra Norges Handelshøyskole i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det å følge ekspertenes renteråd kan være en farlig strategi, viser oppgaven Sara Henriette Haugen har skrevet. Hun har samlet inn 208 ekspertråd gitt av banker, medier og andre eksperter i perioden mellom 1993 og 2007. Resultatene viser at ekspertene har gitt riktige råd i 56,3 prosent av tilfellene, skriver Bergens Tidende.

– Det er blitt gitt flere gode råd enn dårlige, men treffprosenten er ikke imponerende høy, sier hun til avisen.

Les: Tror dyre penger vil gi høyere boligrente

Haugen peker på at med dagens høye gjeldsnivå er ofte renteutgiftene på et boliglån en betydelig utgiftspost, og små endringer i renten kan gi store utslag i privatøkonomien.

– Det er naturlig å anta at mange hører på ekspertene når de skal velge rente. Selv kjenner jeg folk som har betalt i dyre dommer etter å ha fulgt rådene, sier hun.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har høyest treffprosent. Av de ni rådene han har gitt mellom 1993 og 2007, viser alle seg å være gode.

Les: Handelsbanken: Renten kan bli kuttet DnB Nor: Fem rentehopp

– Jeg er rimelig sikker på at jeg har tatt feil innimellom. Men det var selvfølgelig hyggelig å høre. Nå ble jeg overrasket, sier han til Bergens Tidende.

Også Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, hevder seg i toppen sammen med redaktør Trygve Hegnar og sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken. (©NTB)

Les flere nyheter

Personvernpolicy