- Vår jobb er å tjene penger på dette

Alessio Rastani mener at hans viktigste jobb som trader er å tjene penger på finansuroen. Foto: BBC/YouTube (skjermdump)
Alessio Rastani mener at hans viktigste jobb som trader er å tjene penger på finansuroen. Foto: BBC/YouTube (skjermdump)

Sjokkerende uttalelser fra trader om markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har ingenting å si hvor mye penger som blir lagt i dette. Det kommer ikke til å fungere. Problemet kan ikke løses.

De harde uttalelsene om markedet kommer fra traderen Alessio Rastani. Mandag uttalte han seg til BBC om redningspakken. Flere av uttalelsene hans var så drøye at BBCs arbeidere satt måpende som tilskuere.

Se hele innslaget fra BBC nederst i artikkelen.

- Jeg er ganske sikker på at euroen kommer til å krasje. Markedet er styrt av frykt nå. Investorene og institusjonene tror ikke på redningspakken. De vet at det er over, og flytter nå pengene sine til områder der de kan spare penger, som dollaren.

En bløff?

De kontroversielle uttalelsene til BBC kan imidlertid være ren bløff. Enkelte mener nemlig at Rastani er medlem av aktivistgruppen The Yes Men.

Gruppen spesialiserer seg på stunt som kan minne om dette intervjuet.

På nettet florerer det med kontrameldinger i kjølvannet av uttalelsene som kom i går.

E24 er blant mediene som har forsøkt å komme i kontakt med The Yes Men og BBC, men uten å lykkes i å få en kommentar.

BBCs Robert Peston har imidlertid skrevet følgende melding på Twitter:«We spoke to the trader again this morning, & as far as we can tell he is a genuine independent trader, not a member of YesMen», melder E24.

Vil tjene penger på resesjon

På spørsmål om hva som kan få investorene til å føle seg mer trygge og dermed roe markedet, svarte Rastani brutalt og ærlig i mandagens intervju:

- Jeg bryr meg ikke om slikt. Hvis jeg ser en mulighet til å tjene penger, så går jeg for det. Vi tradere bryr oss ikke om hvordan økonomien skal fikses. Vår jobb er å tjene penger på dette.

Han la også til at dette var en drøm som gikk i oppfyllelse for ham.

- Personlig har jeg drømt om at dette skal skje i tre år. Jeg drømmer om en ny resesjon hele tiden, uttalte han.

- Ikke forbeholdt eliten

Rastani benyttet likevel anledningen til å si at han ønsket å hjelpe mennesker som står i fare for å komme i økonomiske problemer.

- Det er noe alle kan gjøre, det er ikke forbeholdt eliten. Hvis du vet hva du skal gjøre når markedet krasjer, kan også du tjener penger på det.

Med dette påpekte han at det verste man kan gjøre etter hans mening er ingenting.

- Denne resesjonen er som kreft. Hvis du bare venter og tror at det kommer til å gå over, kommer den til å vokse, og det kommer til å være for sent. Det jeg vil si til alle er at de skal forberede seg. Dette er ikke tiden for ønsketenkning og ønske at regjeringen skal løse problemene.

Han benytter også anledningen til å si at han mente at myndighetene står uten noen reell sjanse for å redde markedet.

- Regjeringen styrer ikke verden. Goldmann Sachs styrer verden. Goldmann Sachs bryr seg ikke om denne redningspakken, og det gjør heller ikke de store fondene, uttalte traderen.

Se hele innslaget fra BBC under.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy