Samletest: Høstens nye nettbrettiPad er ikke lenger kongen på haugen

iPad er ikke lenger kongen på haugen
iPad er ikke lenger kongen på haugen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet alle de nye nettbrettene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettbrettene brer om seg som en farsott, og er i ferd med å overta hele markedet for de letteste og enkleste bærbare PC-ene.

Andre generasjon

Nettbrettene som selges nå kan gjerne omtales som andre generasjons nettbrett. Til første generasjon hører modeller som den første iPad-en fra Apple, og de enkleste Android-brettene med 7 tommer skjerm og et operativsystem som egentlig var ment for mobiltelefoner.

Den største forskjellen på første og andre generasjons nettbrett er at brettene har fått mere kraft. Brettene er også blitt slankere og lettere, i tillegg til at de trykkfølsomme skjermene ser ut til å gå over i historien. Dagens brett reagerer ikke på trykk, men på berøring. Det gir en raskere og bedre brukeropplevelse.

Ikke en PC

For den som skal kjøpe et nettbrett for første gang, så er det viktig å vite at dette ikke er en fullverdig erstatning for en PC. De viktigste forskjellene er at du ikke kan kjøre vanlige PC-programmer som Office eller Photoshop på brettene, kun svært forenklede versjoner. Nettbrettet har heller ikke krefter nok til å løse de tyngste oppgavene en PC kan klare, som å drive de aller råeste 3D-spillene eller spille av ukomprimerte Blu-ray-filmer. Lagringsplassen er også langt mer begrenset på et nettbrett enn på en bærbar PC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens brett støtter imidlertid tilleggsutstyr som mus og tastatur via Bluetooth, du kan lese av minnekort fra kamera, og en av modellene har sågar støtte for USB-tilkobling av slike enheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De største nettbrettene har skjermer som måler 10,1 tommer diagonalt. Men de tidligste Android-brettene hadde skjermer på 7 tommer og kunne til nød få plass i en jakkelomme. På teknologimesser er det nå vist et enda bredere utvalg av brett, med ulike skjermstørrelser ned til 5 tommer og helt opp til 10,1 tommer.

Gode på underholdning

Nettbrettene har også mulighet for å vise bilder og film på en TV, enten via HDMI, eller via trådløse teknologier som AirPlay (Apple) og DLNA (alle de andre). Men det opereres med flere ulike standarder for HDMI-tilkobling til brettene, slik det også gjøres på smartmobiler.

Men om du skal bruke brettet for å surfe på nett, sende meldinger, se film, høre musikk, styre lydanlegg, bruke nettbank, lese e-post, vise bilder, spille spill, se mobil-TV eller løse små oppgaver ved hjelp av de mange applikasjonene du kan velge mellom, så er nettbrettet suverent. Det er lite og lett, har lang batterilevetid, og det er klart til bruk med det samme du trenger det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men for å virkelig få glede av den nye verdenen av nettbrett, er det viktig at du velger rett modell. Det er nemlig fremdeles stor forskjell på produktene og brukeropplevelsene disse gir.

Vi har testet åtte aktuelle brett for å skille klinten fra hveten.

  • Acer Iconia Tab A500
  • Apple iPad 2
  • Asus Eee Pad Transformer
  • HTC Flyer
  • Motorola Xoom
  • RIM Blackberry Playbook
  • Samsung Galaxy Tab 10.1
  • ZTE V9 LightSkal du ut å kjøpe nettbrett i dag, må du passe deg for de billigste modellene, som er såpass begrenset at det ødelegger hele opplevelsen. Her er redaksjonens rangering av de åtte nettbrettene i testen.

8. plass:ZTE V9 Light

Terningskast: 1

Nederst på listen havner ZTE V9 Light. Den største ulempen med dette nettbrettet er at V9 Light har fått en skjerm som krever at du fysisk trykker den inn hver gang du skal trykke på eller dra noe. Det gir vesentlig dårligere respons og flyt enn dagens berøringsfølsomme skjermer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermen er også blass, og nettbrettet er kresent på innsynsvinkelen for at bildet skal se noenlunde riktig ut.

Dermed er ikke V9 Light like morsom å spille eller se video på som dyrere nettbrett.

Eldre Android

At V9 Light ikke har nyeste Android-versjon er greit nok, med tanke på prisen. Vi skulle imidlertid ønske den hadde fått Android OS 2.2 Froyo i stedet for utdaterte 2.1 Eclair. Da ville den nemlig hatt flash-støtte og vært raskere både på nettsurfing og i andre applikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøper du en ZTE V9 Light tror vi at den kommer til å ligge i en skuff som støvsamler etter kort tid når du blir lei av den.

Størrelse:19,2 x 11,0 x 1,26 cm

Vekt: 389 gram

Skjerm: TFT LCD, 7 tommer, 800 x 480 piksler, resistiv trykkskjerm, 256 000 farger

Snarveistaster: Volum, tilbake, hjem, av/på

Inn-/utganger: Micro-USB

Kortplass: 8 GB medfølgende microSD

Menysystem: Android 2.1

Firmware: Android 2.1 update 1

Pris: Fra 2800 kroner

dsad

+ Billig

+ Raskt

dsad

- Trykkfølsom skjerm, ikke berøringsfølsom

- Dårlig formatstøtte for video

- Svak brukstid på en lading

- Proprietær lader

7. plass:Blackberry PlayBook

Terningskast: 2

Skjermen til Playbook er liten, kun 7 tommer diagonalt, men til gjengjeld knallgod. PlayBook glimrer også med den beste fleroppgavekjøringen vi noensinne har sett. Spill, video og musikk høres fabelaktig ut på de innebygde høyttalerne, og enda bedre om du kobler til et skikkelig sett hodetelefoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kobler du den til storskjerm med HDMI-utgangen kan du dessuten vise ferieopptak for naboene samtidig som du jobber med e-post eller leser Mobilen.no på PlayBooks egen skjerm.

Dessverre er nettbrettet fullt av mangler, og da hjelper alle disse fordelene lite.

Derfor skal du ikke kjøpe PlayBook

Gjennom testperioden har vi måttet bruke timesvis på å installere PC-programvaren på nytt. Vi har også brukt mye tid på å lade nettbrettet før vi faktisk fikk overført data til det. Nettleseren stopper helt opp dersom du treffer en Flash-reklame i innholdet når du skal bla rundt på siden.

Vi har rukket å irritere oss grønne over lange lister med løsningsforslag til helt enkle feil som brettet enkelt skulle klart å identifisere selv. Brettet har ikke en egen e-postklient, men bruker e-postklienten i en vanlig BlackBerry-telefon. Det hjelper altså ikke å ha en toppmodell av et annet merke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produsenten har kommet med mange oppdateringer siden vi først testet PlayBook. Blant annet er norske menyer på plass og flere småfeil skal være ryddet opp i. Måten brettet kobler seg til PC på er imidlertid ikke endret, og egen e-postklient er fortsatt ikke på plass.

Vi vurderer om PlayBook bør testes en gang til med tanke på disse endringene. Inntil videre anbefaler vi likevel ikke BlackBerry PlayBook.

Størrelse: 19,4 x 13 x 1 cm

Vekt: 425 gram

Skjerm: TFT LCD, 7 tommer, 1024 x 600 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned, play/pause

Inn-/utganger: Micro-USB for lading og dataoverføring

Kortplass: Ingen kortplass

Menysystem: QNX / BlackBerry Tablet OS

Firmware: 1.0.6.2390

Pris: Fra 6000 kroner

dsad

+ Ekstremt rask, alltid

+ Himmelsk fleroppgavekjøring

+ God skjerm+ Knall formatstøtte

Artikkelen fortsetter under annonsen

+ God lyd

+ Mange av småfunksjonene er spesielt gode

+ Kan vise forskjellig bilde på egen skjerm og storskjerm samtidig

dsad

- Vanskelig å koble til PC

- Krever BlackBerry-telefon for e-post

- Lite hjelpsomme feilmeldinger

- Merkelig nettleser

6. plass: Acer Iconia Tab A500

Terningskast 4

Acer Iconia Tab A500 er et nettbrett det er verdt å se nærmere på. Brettet vi har testet har 32 GB innebygget minne, men kan i tillegg kjøre innhold fra USB-minne eller minnekort. I praksis betyr det at du kan utvide minnet så mye du vil. I tillegg kan du koble til USB-tilbehør, som tastatur og mus.

Wi-Fi-versjon

Versjonen vi testet har ikke SIM-kort, men kan kobles til Internett via Wi-Fi.

Iconia Tab er litt tyngre enn de mest populære nettbrettene med 10,1 tommer skjerm. Det virker imidlertid solid.

Ikke helt proff

Som verktøy for proffbrukere savner vi noen sikkerhetsløsninger, som mulighet for å fjernlåse brettet eller slette det om det kommer på fremmede hender. Her er heller ikke noen sporingstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi skulle også gjerne hatt en mulighet for å bruke et eksternt tastatur med norsk layout. Skjermtastaturet er bra, men skal du skrive mye er et fysisk tastatur å foretrekke. Brettet støtter USB-tastatur, men altså ikke med norsk layout.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du skal bruke brettet til surfing, e-post og sosiale nettverk, så har Iconia Tab A500 det du trenger av programvare. Skal du bruke den til kontorjobber vil du antakelig få behov for å laste ned noen ekstra apper.

Skjermen på Asus Iconia Tab er skarp, men ikke like fargesterk og klar som skjermen på Samsung Galaxy Tab 10.1.

Størrelse: 260 x 177 x 13,3 mm

Vekt: 762 gram

Skjerm: LCD 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned

Inn-/utganger: Proprietær for lading og dataoverføring, Micro USB, Micro HDMI, USB vert

Kortplass: Ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menysystem: Android 3.1 Honeycomb

Firmware: 2.6.36.3

Pris: Fra 3000 kroner

dsad

+ Stilig design

+ Mye teknologi og funksjoner

+ God på multimedia

+ Støtter USB-tilbehør

dsad

- Litt tung

- Litt svak skjermbelysning

5. plass:Motorola Xoom

Terningskast 4

Motorolas første nettbrett, Xoom, har et litt spesielt format på skjermen. Den er litt større enn iPad-skjermen i diagonalen, men fordi Xooms skjerm er litt smalere blir det totale skjermarealet omtrent helt likt med Apples nettbrett.

Vi liker ikke at pikslene er svært synlige i skjermen, og den er også ekstremt blank. Det er ofte vanskelig å se skjermbildet på grunn av de voldsomme refleksene, og fingeravtrykk blir ekstra godt synlige på Xoom-skjermen.

Bedre menyer

Nettbrettet har et godt menysystem som er betydelig strammere og bedre egnet for store skjermer enn menyene vi så i de første Android-nettbrettene. Her er hele skjermen utnyttet, og applikasjonene som følger med tar seg riktig godt ut. Spesielt gjelder dette den knallgode e-postleseren og kalenderen på Motorola Xoom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greie bilder

Xoom er utstyrt med to kamera, ett foran og ett bak. Hovedkameraet har en oppløsning på fem megapiksler, og det tar helt greie bilder i godt lys. Kameraet over skjermen er for videosamtaler, og bildekvaliteten her er ikke fantastisk, men helt grei til sitt formål.

Stort og tungt

Xoom veier litt i meste laget. Det er rundt 100 gram tyngre enn iPad 2, og betydelig tykkere. Det er en ulempe når du skal sitte og holde nettbrettet over lengre tid.

Størrelse: 24,91 x 16,78 x 1,29 cm

Vekt: 708 gram (730 gram m. 3G)

Skjerm: TFT LCD, 10,1 tommer, 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned

Inn-/utganger: Proprietær for lading, micro-USB for dataoverføring

Kortplass: Micro-SD-plass som ikke virker

Menysystem: Android 3.0.1 Honeycomb

Firmware: HWI69

Pris: Fra 3100 kroner

dsad

+ Raskt

Artikkelen fortsetter under annonsen

+ Enkelt

+ Greit kamera

+ God batteritid

dsad

- Proprietær ladeløsning

- Stort

- Tungt

- Svak skjerm

4. plass: Asus Eee Pad Transformer

Terningskast 4

Om du er ute etter et nettbrett som kan overta flest mulig oppgaver fra PC-en, så er Transformer tingen. Kjøper du varianten med tastatur, så har du i praksis en lett bærbar PC som skrur seg på med det samme du åpner lokket, og som har batterikapasitet til å holde langt ut i overtidstimene. TIl vanlige kontoroppgaver som tekstbehandling, nettsurf og e-post fungerer det utmerket, i alle fall så lenge du har tilgang til trådløst nett. Innebygget mobilmodem finnes nemlig ikke i denne versjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brettet er også godt egnet for film og underholdning, forutsatt at du har filmene i et format som brettet støtter. For en del format vil det være nødvvendig å laste ned en annen spiller fra Android Marked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Designen er det lite å utsette på. Asus Eee Pad Transformer er en lekker liten sak, om enn noe tyngre enn sine konkurrenter iPad 2, Motorola Xoom og den kommende Galaxy Tab 10.1 fra Samsung.

Bra skjerm

Skermen er skarp og klar, og brukergrensesnittet på skjermen er en opplevelse. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, og er svært godt egnet for nettsurfing. Et ripesikkert glass skal sørge for at skjermen holder seg pen. Bruker du brettet sammen med tastaturet får du i tillegg en ekstra beskyttelse ved transport.

Tastaturet har inngang for USB-tilbehør, og i den nye Android-versjonen 3.1 følger det med drivere for mye slikt tilbehør, men foreløpig ikke alt. Tastaturet har ellers en SD-kortleser som kommer i tillegg til Micro-SD-leseren i selve brettet.

Håpløst kamera

Ett minus bør man være klar over. Kameraet til Transformer tar svært dårlige bilder, selv til et nettbrett å være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Form: Nettbrett

Størrelse: 271 x 171 x 13 mm

Vekt: 680 gram uten tastatur, 1350 gram med tastatur

Skjerm: IPS LED LCD, 10,1 tommer, 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Volum, av/på, meny, hjem, tilbake, søk

Inn-/utganger: Multiport (Ladeport, dataoverføring), 2 x USB vert, HDMI, SD, MicroSD, 3,5 mm audio

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortplass: 16/32 GB innebygget, støtte for Micro-SD (Inntil 32 GB) og SD-kort i tastaturdel

OS: Android 3.1 Honeycomb

Pris: Fra 3200 kroner

dsad

+ Svært raskt

+ Meget bra tastatur

+ God som lesebrett

+ Svært god batteritid

+ God nettleser+ Støtter Flash

+ Full Office-funksjonalitet

+ God e-postleser+ God skjerm

dsad

- Svakt kamera

- Stor og tung

3. plass: HTC Flyer

Terningskast 5

HTC Flyer er det beste alternativet blant nettbrettene med 7-tommers skjerm. Det er både raskere og har et mer oppdatert operativsystem enn hovedkonkurrenten, Samsung Galaxy Tab.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyer har dessuten en unik løsning: En skjermpenn som følger med i pakken gir deg et ekstra lag av funksjoner, som kommer i tillegg til det du kan styre med fingrene dine. Du kan for eksempel tegne eller markere tekst med pennen. Teksten lagres på et bilde av skjermen du skrev på, og kan enkelt deles med andre. Du kan også skrive notater i e-bøker, eller i et eget program som fungerer som skriveblokk.

Raskt i frasparket

Flyer kommer i et metallchassis som virker både stilig og solid. Nettbrettet har rask prosessor, nyeste versjon av Android for mobil (Gingerbread), raskere mobilnettmodem og et mer gjennomarbeidet brukergrensesnitt enn konkurrentene. Et par nye tjenester for film og spill gjør også Flyer til et ekstra spennende nettbrett.

Flyer har dessuten fullversjon av programvare for Office, det filmer i HD 720p og har løsninger for nedlasting av aviser. Det finnes også løsninger som skal ivareta sikkerheten ved bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermen på HTC Flyer fungerer greit i sola. Den kan være litt i blankeste laget, og du må belage deg på å måtte tørke bort fingermerker med jevne mellomrom. Flyer har kapasitiv skjerm, hvilket betyr at den reagerer på berøringen, og ikke på at du trykker på skjermen.

Skal du snakke i Flyer, må du laste ned en egen applikasjon for IP-telefoni, som for eksempel Skype. Du kan imidlertid sende SMS uten ekstra programvare.

Størrelse:195.4 x 122 x 13.2 mm

Vekt: 421 gram

Skjerm: TFT LCD, 7 tommer, 1024 x 600 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Volum, av/på, meny, hjem, tilbake, søk, pennefunksjon

Inn-/utganger: MicroUSB v 2.0 med HDMI-støtte.

Kortplass: 32 GB innebygget, støtte for Micro-SD (Inntil 32 GB)

Menysystem: Android 2.3, m. HTC Sense

Firmware: Android 2.3.3

Pris: Fra 4000 kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen

dsad

+ Svært raskt

+ Godt på video

+ Godt å lese bøker på

+ Svært god batteritid

+ God nettleser

+ Støtter Flash

+ Full Office-funksjonalitet

+ En spesialpenn lar deg tegne eller skrive på skjermen.

+ God skjerm

dsad

- Dyr

- Svakt kamera

2. plass: Apple iPad 2

Terningskast: 6

skal ha mye av æren for å ha gjort nettbrett med raske og enkle menyer kjent for folk flest.

Apple iPad 2 har mye av den samme designen som sin forgjenger. Hovedforskjellen er at iPad 2 er vesentlig tynnere enn Apples første nettbrett, og den er også en del lettere.

Apples menysystem iOS er kjent for å være svært brukervennlig og raskt. Dermed er også brukervennligheten på iPad 2 svært god, og alle og enhver vil raskt finne seg til rette. Skjermen er også forholdsvis lyssterk, med god innsynsvinkel, men skulle gjerne hatt litt høyere oppløsning. Tekst og detaljer er langt fra like skarpe som på de beste nettbrettene og selskapets egen iPhone 4.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moroa fins i App Store

iPad 2 har ikke så voldsomt mange innebygde funksjoner, det meste må løses ved hjelp av applikasjoner du laster ned fra App Store. Det er imidlertid ingen ulempe. For det som virkelig får iPad 2 til å skinne, er det enorme utvalget av rike og skreddersydde applikasjoner du kan finne i applikasjonsbutikken App Store. Her er det en skattekiste av gode spill og underholdningsprogrammer med ekstra høy oppløsning og detaljrikdom, såvel som svært avanserte nytteverktøy. iPad 2 er også desidert best på norske apps.

E-postleseren og kalenderfunksjonen i iPad 2 er begge svært gode. Synkronisering med Googles Gmail-tjeneste eller Microsoft Exchange går problemfritt.

Nettleseren til iPad 2 er også svært god. Det eneste minuset er at støtten for interaktivt innhold er litt dårlig siden Adobes Flash-format ikke er støttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Størrelse: 241,2 x 18,57 x 0,88 cm

Vekt: 601 / 613 gram (med og uten 3G)

Skjerm: LED-belyst LCD (IPS), 9,7 tommer, 1024 x 768 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Volum, av/på/lås, hjem

Inn-/utganger: Proprietær

Kortplass: 16, 32 eller 64 GB innebygget (Testet utgave 64 GB), ikke støtte for minnekort

Menysystem: iOS

Firmware: 4.3 (8F191)

Pris: Fra 3900 kroner

dsad

+ Svært raskt

+ Enkelt i bruk

+ Tynt

+ Meget god batteritid

+ Velfylt applikasjonsbutikk

+ Supert til spill

+ Raskere oppstart av apps

+ Utbyggingsmuligheter med tilbehør

Artikkelen fortsetter under annonsen

dsad

- Proprietær ladeløsning

- Bundet til iTunes

- Mangler Flash

- Apple bestemmer!

1. plass: Samsung Galaxy Tab 10.1

Terningkast 6

Samsung Galaxy Tab 10.1 er etter vår oppfatning det beste nettbrettet på markedet i dag. Men avstanden ned til iPad 2 er ikke stor. For selv om det er forskjeller på de to brettene, så er likhetene desto flere. Begge fikser nettsurfing, multimediefiler, kontorapplikasjoner, navigasjon, chat, e-bøker og spill på en helt grei måte, mens ingen av dem kan skryte på seg å være særlig gode på kamerafronten. Når det kommer til pris er det heller ikke mye som skiller de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort sagt går forskjellene mest på de tradisjonelle skillene mellom Apples lukkede hage, og Googles åpne jungel. iPad har et mer oversiktlig og polert menysystem, du er bedre beskyttet mot farlig og ustabil programvare og utvalget av kvalitetetsprogrammer er større. Til gjengjeld gir Galaxy Tab brukeren mer kontroll, har en skarpere skjerm og kraftigere maskinvare.

For en del brukere vil en Galaxy Tab 10.1 kunne erstatte en bærbar PC helt. Kjøper du i tillegg en tastatur-dokk eller et Bluetooth-tastatur, så blir forskjellene minimale.

Skjermen på Galaxy Tab 10.1 er stor, skarp og lyssterk. Den fungerer utendørs selv om det blir en del refleks i det blanke skjermglasset. Overføring av filer fra PC til nettbrett via en USB-kabel går raskt, men sluker også mye av det begrensede minnet på 16 GB (en versjon med 64 GB minne er på vei til butikkene).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samsung Galaxy Tab 10.1 er ikke helt perfekt, men den er strået hvassere enn noe annet nettbrett. Så får vi håpe Samsung finner plass for minnekort i neste versjon av Galaxy Tab.

Størrelse: 25,67 x 17,53 x 0,86 cm

Vekt: 565 gram

Skjerm: PLS TFT, 10,1 tommer, 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned

Inn-/utganger: Proprietær for lading og dataoverføring

Kortplass: Nei - krever tilleggsutstyr.

Menysystem: Android 3.1 Honeycomb

Firmware: 2.6.36.3

Pris: Fra 3700 kroner

dsad

+ Raskt

+ Gode menyer

+ Meget bra skjerm

+ God batteritid

+ Bra utvalg av applikasjoner

+ Sikkerhetsløsninger inkludert

dsad

- Proprietær ladeløsning

- Stort

- Ikke port for minnekort