Formuen krympet med 20 mrd.

Skipsfart, oljeboring, fiskeoppdrett, finansiering, inkassovirksomhet, oljehandel og oljeservice er de viktigste aktivitetene i Fredriksen-systemet (foto: Scanpix).
Skipsfart, oljeboring, fiskeoppdrett, finansiering, inkassovirksomhet, oljehandel og oljeservice er de viktigste aktivitetene i Fredriksen-systemet (foto: Scanpix).

John Fredriksen er blitt styrtrik på sin blanding av «fish and ships». Men selv ikke han er immun mot børsfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsfallet i sommer og høst har ført til et kraftig verdiskrell for Fredriksen-selskapene. Siden toppen er verdier for mellom 67 og 68 milliarder kroner borte. Av dette er Fredriksens andel rundt 20 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Fredriksen-aksjene har falt med mellom 15,7 og 82,5 prosent, med gassrederiet Golar LNG og tankrederiet Frontline som ytterpunktene.

Det største selskapet, boreentreprenøren Seadrill, er ned 23,2 prosent siden toppnoteringen på 217 kroner i vinter.

«Fish and ships» var betegnelsen Fredriksens nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim brukte da han presenterte gruppen på eierskapskonferansen i Oslo for to og et halvt år siden.

Skipsfart, oljeboring, fiskeoppdrett, finansiering, inkassovirksomhet, oljehandel og oljeservice er de viktigste aktivitetene i Fredriksen-systemet. Gjennom å bestille nye rigger i forkant av oppgangen i markedet for leteboring etter olje og gass og en serie oppkjøp, har Fredriksen og Trøim gjort Seadrill til en av de største aktørene i bransjen.

Gunstig salgstidspunkt

En jevn strøm av aksjeutbytter fra flere av selskapene og salget av deler av aksjeposten i Marine Harvest i november ifjor har sørget for å fylle opp bankkontoen. Bare aksjesalget i oppdrettsselskapet innbragte 1,5 milliarder kroner. Det skjedde til kurs 6,05 kroner, mens kursen igår var 2,88 kroner.

Selv om utbyttene fra Frontline er kuttet kraftig på grunn av dramatisk mye svakere resultater i tankfarten, har riggselskapet Seadrill utviklet seg til en pengemaskin. Også Ship Finance betaler utbytte.

Solid pengebinge

Den private formuen i Fredriksens toppselskap, Greenwich Holdings, gjør at han har betydelig løfteevne og vil kunne støtte de børsnoterte selskapene dersom det blir behov for refinansiering og tilførsel av mer egenkapital. Det var dette han gjorde da tørrlastrederiet Golden Ocean Group ble reddet fra konkurs vinteren 2009. I følge Dagens Næringsliv er ikke toppselskapet Greenwich Holdings belånt.

Les også:

Smell på 57 mill. for Carnegie

Streaming senker små selskaper

Frp-topp fikk skatteregning på 17 mill.

Gjør comeback med sønnene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden