Frykter reprise av Lehman-kollapsen

Hvis store europeiske banker går konkurs, vil det kunne få samme følger som Lehman-konkursen i 2008 (foto: Scanpix).
Hvis store europeiske banker går konkurs, vil det kunne få samme følger som Lehman-konkursen i 2008 (foto: Scanpix).

Politikerne vil gjøre mye for å unngå at det fatale skjer, men seniorøkonom Frank Øland Hansen vil ikke utelukke muligheten for at en europeisk storbank går overende og utløser en ny finanskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kollapsen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers høsten 2008 utløste en krise verden ikke hadde sett maken til på over 70 år. Seniorøkonom Frank Øland Hansen i Danske Markets utelukker ikke at det samme nå kan skje med en europeisk storbank.

- Sannsynligheten ville vært ganske høy på det nåværende tidspunkt, hadde det ikke vært for at vi nettopp så hvor galt det gikk med Lehman Brothers. Så gitt at politikerne er oppmerksomme på problemet, og vet hvor ille det kan bli dersom en stor fransk bank faller, så tror jeg man vil gjøre riktig mye for å unngå en kollaps, sier Hansen til DN.no.

Kan ikke avskrives

Meglerhusets "worst case"-scenario er likevel at en reprise av Lehman-kollapsen i Europa fører til at kredittmarkedene fryser til på samme måte de gjorde høsten 2008. Hansen skisserer et scenario der en fransk storbank får problemer, forsøker å finne en løsning i løpet av en helgen, men er konkurs når markedene åpner igjen mandag morgen.

- Sannsynligheten for at en bank kollapser, og politikerne feilvurderer og sier at "det går nok bra", er liten, men kanskje likevel ti prosent. Det er ikke noe vi fullstendig kan avskrive, sier Hansen.

Kan gi massive tap

Flere av de franske storbankene har fått mye negativ oppmerksomhet de siste månedene på grunn av stor eksponering mot gresk og italiensk statsgjeld. Meldinger om at amerikanske pengemarkedsfond har stengt tilgangen på dollarfinansiering for franske banker, og at den kinesiske sentralbanken har sluttet å gjøre valutavekslinger med dem, har ført til at frykten for en kollaps har økt ytterligere.

Hansen peker på at banker regnskapsfører statsgjelden til hundre prosent av pålydende verdi. Det betyr at de regner med å få igjen pengene når lånene forfaller. Men ved et eventuelt gresk mislighold vil bankene kanskje måtte skrive ned verdien av sine utlån til landet med mer enn 50 prosent.

- Det gir massive tap. I franske og tyske banker kan tapene være så store at hele kapitalen er borte. Det vil kunne velte noen av de store europeiske bankene, sier Hansen.

Trenger mer kapital

Bankene trenger rett og slett mer egenkapital for å kunne stå imot en gresk kollaps.

Ifølge Det internasjonale pengefondet IMFs siste stabilitetsrapport har statsgjeldkrisen inntil 300 milliarder euro i kredittrisiko for europeiske banker. Fondet oppfordrer derfor at europeiske land handler raskt for å hjelpe banker med farlig lav egenkapital.

- Man er inne på å rekapitalisere bankene. Man vil helst at de selv klarer å skaffe kapitalen på i finansmarkedet. Men hvis det ikke lar seg gjøre, og noen banker er nok i en situasjon hvor det er vanskelig å skaffe ny kapital, så er regjeringen klar til å trå til, sier Hansen.

Risiko

Meglerhusets hovedscenario er derfor at myndighetene klarer å ordne opp dersom en bank får store problemer.

- Men det er en risiko for at det går galt. Det er en risiko for at man ikke klarer å redde bankene, sier Hansen.

Les også:

Nervøst på børsen

Svart torsdag på børsen

G20 lover handling mot krisen

Slik blir det rentekutt i Norge

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden