300 millioner ekstra til Oslo-sykehusene

Oslo-sykehusene får i statsbudsjettet 300 millioner kroner ekstra til omstillingsprosessen, opplyser helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Oslo-sykehusene får i statsbudsjettet 300 millioner kroner ekstra til omstillingsprosessen, opplyser helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Oslo-sykehusene får i statsbudsjettet 300 millioner kroner ekstra til omstillingsprosessen, opplyser helseministeren fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt blir dermed investeringspakken på 1,5 milliarder kroner. De 300 millionene skal gå til byggingen av nytt akuttmottak på Ullevål.

Helseministeren presiserer at omstillingen må fortsette, men sier at hun har tillit til styret i Helse Sør-Øst og prosessen som pågår.

– Det har vært viktig for meg å presisere at omstillingen må følges opp og må gjennomføres, sier Strøm-Erichsen.

Helse- og omsorgsdepartementet har uttrykt bekymring over at Oslo universitetssykehus fortsetter å bruke mer penger enn det har fått bevilget. Gigantsykehuset sliter med et overforbruk på opp mot 50 millioner kroner i måneden. Dette var bakgrunnen for at styret i Helse Sør-Øst var innkalt til møte med statsråden fredag morgen.

Les også: Vil ha svar på overforbruk i Oslo-sykehusene

Forventer bedre dialog

Det har kommet sterk kritikk fra de ansatte ved sykehusene. De mener de planlagte kuttene vil gå ut over kvaliteten på behandlingen og sikkerheten for pasientene.

Strøm-Erichsen sier hun forstår at situasjonen er til stor belastning for de ansatte.

– De vet at de er i en omstillingsprosess, og det skaper usikkerhet jo lenger tiden går. Og jo lenger tiden går, jo større blir også underskuddene, sier hun.

Hun ga styret klar beskjed om at dialogen med de ansatte må forbedres.

– Det er veldig viktig at prosessen er godt forankret. Det var krav fra begynnelsen, og det var lagt en plan for hvordan omstillingen skulle skje. Jeg forutsetter at det blir tatt opp igjen, at man har god dialog med de ansatte, sier hun.

Oslo universitetssykehus har et mål om å kutte ytterligere 339 stillinger i 2011.

Innenfor Oslo kommune sogner i dag 250.000 til storsykehuset, men da 160.000 av pasientene som hadde tilhørt Aker, ble overført til Akershus universitetssykehus fra nyttår, forsvant også 1,7 milliarder kroner fra budsjettet.

Strøm-Erichsen har kalt inn til et møte med de tillitsvalgte for hovedsammenslutningene på mandag.

– Ingen unnskyldning

Styreleder Frode Alhaug har liten forståelse for kritikken fra de ansatte. Han mener det i lang tid har vært kjent hvilke rammer de skal forholde seg til.

– Jeg sier ikke kritikken er grunnløs, men det handler mye om at man ikke har fått god nok kommunikasjon, mener han.

Når pasientgrunnlaget blir mindre, må de ansatte forholde seg til at budsjettet også reduseres, understreker styrelederen.

– Det at sykehusene ligger etter i omstillingen er ingen unnskyldning. Den må bare gjennomføres, men det er uakseptabelt å gjøre det hvis man ikke samtidig kan holde pasientsikkerheten på topp. Så når det blir brukt mer eller mindre som en trussel fra de ansatte, så er det ikke bra, sier Alhaug.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy