Test: Tøff PC-knøtt fra Toshiba

FLUST: Toshiba har plassert de fleste tilkoblingene på venstre side, til glede for høyrehendte som liker å bruke mus. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
FLUST: Toshiba har plassert de fleste tilkoblingene på venstre side, til glede for høyrehendte som liker å bruke mus. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

NB550D er toppmodellen blant Toshibas minste. Tøft design, AMD-plattform og HDMI skiller den fra massene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer mye blant de mini-bærbare om dagen. Nå får Intel konkurranse fra AMD om å levere kraften til de minste PC-ene.

Tidligere har vi tidligere testet den litt større og kraftigere HP Pavillion DM 1 . Vi har også skrevet om de nye Ultrabook-PC-ene, som Samsung Series 7, en PC som for øvrig har innmat tilsvarende en MacBook Pro, men koster hele 9.600 kroner mindre.

En smak på hva Apples MacBook Pro-serie er god for, kan du lese i vår test av MacBook Pro 13.

Gummi-overflate

Toshibas knøtt har et tøft og stilig design. Skjermlokket har gummiert overflate, der man kan velge mellom flere farger. Resten av maskinen er stort sett matt svart, med unntak av rammen rundt skjermen som er i glanset plast.

Det er litt snodig, for det bryter ett ellers gjennomført utseende. Byggkvaliteten kjennes bra, med et kompakt chassis og overflater som ikke gir etter ved litt hardhendt håndtering.

Skjermen er også svært motstandsdyktig mot gjennomslag.

God å skrive på

Tastaturet er naturligvis litt krympet i forhold til vanlig, men de fleste tastene er likevel store nok til at det er behagelig å bruke. Skrivekomforten er god, bare man blir fortrolig med størrelsen.

Motstanden passe kontant og basen har lite svikt. Lydnivået fra tastingen er også dempet og vil nok ikke plage noen.

Pekeplaten har bra størrelse, og en ru overflate som gjør den lett å skille fra håndleddstøtten med fingeren. Den støtter flerfingerberøring, og museknappene er helt separert fra hverandre og platen.

Kald og god

Viften går stort sett hele tiden ved lett bruk, men lyden er knapt merkbar. Når belastningen øker girer viften opp til et absolutt hørbart nivå, men lyden er heldigvis et jevnt sus uten skarpe lyder.

Dessuten roer viften seg nesten umiddelbart når belastningen minker. En positiv bivirkning av at vifte følger belastninger, er at maskinen holder seg behagelig kald.

Bra lyd

Lyden leveres av Harman Kardon, og kvaliteten kan måle seg med adskillig større maskiner. Vi hørte ingen lave toner, og det er ikke så rart, men lyden var likevel balansert og behagelig. Toshiba NB550D klarer ikke å spille rent på full guffe, men det er ikke langt unna. Her er det er mye trøkk til å komme fra et knøtt.

ORIGINALT: Høyttalerne er faktisk ikke i veien, men man bør nok ikke velte brusboksen på håndleddsstøtten. © Andreas Jahren, HjemmePC ORIGINALT: Høyttalerne er faktisk ikke i veien, men man bør nok ikke velte brusboksen på håndleddsstøtten. © Andreas Jahren, HjemmePC

Skjermen er en temmelig lyssterk 10,1-tommer, der overflaten dessverre er glanset. Det gjør den mer utsatt for refleksjoner enn nødvendig, og den trives ikke i sommersol. Under gode lysforhold er bildekvaliteten likevel god, med fine farger og innsynsvinkler som normalt for klassen.

AMD leverer kraften, og plattformen er den samme vi finner i Asus 1215 B. Bare vær klar over at innmaten har noe svakere ytelse i Toshiba NB550D, siden prosessor og grafikk kjører på lavere hastighet.

Takler full HD-video fint

Vi opplevde tidvis dårlig respons fra systemet under vanlig bruk, og det på tross av at prosessoren har to kjerner. Vi mistenker at noe skyldes lite minne og en litt treg harddisk, men Toshiba har dessverre for vane å legge inn mye unødvendig programvare som spiser av kraften, og det straffer seg.

Heldigvis er det grafikkbrikken som tar seg av videoavspilling, og AMD har en svært god dekoder som gjør at NB550D takler Full HD-video både på skjermen og over HDMI-porten. Bare husk at Windows 7 Starter ikke har Windows Media Center. Spilling er ikke noe den klarer, med unntak av lite krevende titler på lav oppløsning og kvalitet.

Batteriet har god kapasitet og kombinert med AMDs strømgjerrige plattform holdt NB550D overraskende lenge, selv under hard belastning. Det er også svært gledelig at Toshiba har laget en strømforsyning som er kompakt og ikke bruker jordet kontakt.

For høyrehendte har Toshiba plassert portene svært fornuftig, med kun to USB-porter helt bak på høyresiden. Det trangt om plassen på venstresiden, for NB550D er godt utstyrt med tilkoblinger.

Konklusjon

Toshiba NB550D representerer et skritt fremover for de aller minste knøttene, med en ytelse som er meget dugelig til avspilling av HD-materiale. Det gjør den mer anvendelig for dem som er mye på farten og ikke vil legge mye penger i en liten bærbar.

Vi ble litt skuffet over tendenser til treghet under normal bruk, men det ødelegger ikke inntrykket av at NB550D er et godt alternativ til dem som bruker innmat fra Intel.

Les også:

Hva betyr denne strekkoden?

Batteriet på denne PC-en varer i 50 dager

Samsung Series 7: Halv pris og like bra som MacBook Pro

8 billige smartmobiler

Spesifikasjoner: Toshiba NB550D-10H

Prosessor: AMD C-50 / 1 GHz

Chipset: A50M

Minne: 1 GB (1 x 1 GB) DDR3-1066

Skjermkort: AMD Radeon HD 6250M

Skjerm: 10,1 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1024 x 600 (16:9)

Harddisk: 250 GB 5.400 opm

Optisk drev: Nei

Nettverk: AR9002WB-1NG 802.11b/g/n WiFi Adapter

Realtek PCIe GBE Family Controller

Bluetooth: 3.0 +HS

Lyd: Realtek HD Audio / ATI HD Audio

Batteri: 61 Wh, 10,8 V

Operativsystem: Windows 7 Starter 32-bit

Porter forsiden: Minnekortleser, statuslys

Porter venstre side: Hodetelefonkontakt, mikrofonkontakt, USB 2.0, HDMI, viftegrill, ethernet, strømkontakt, kensington

Porter høyre side: 2x USB 2.0

Baksiden: Batteri

Dimensjoner: 262 mm x 190 mm x 16,6 – 35,5 mm

Vekt: 1,3 kg

Annet: Webcam

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden