Åpen for alle - alltid

Hellas strammer inn livreima enda et hakk

Demonstranter roper slagord mot regjeringens sparetiltak utenfor nasjonalforsamlingen i Aten onsdag (foto: Scanpix).
Demonstranter roper slagord mot regjeringens sparetiltak utenfor nasjonalforsamlingen i Aten onsdag (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas innfører nye innstrammingstiltak etter å ha lovet å gjøre hva som helst for å holde seg innenfor eurosonen. Greske fagforeninger varsler nye streiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for varslede generalstreiker la den hardt pressede greske regjeringen onsdag fram sin nye kriseplan. Hellas har kjempet for å overbevise den såkalte troikaen – EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) – om at landet kan klare å få sitt spareprogram på rett spor.

Nye reformer har vært et krav for at grekerne skal få en sjette runde med kriselån utenfra.

– Klarer kravene

Hellas kommer med de nye tiltakene til å leve opp til troikaens krav, forsikrer regjeringstalsmann Illias Mossialos.

– Drøftelsene med troikaen kommer til å være fullført etter at inspektørene kommer neste uke, sier Mossialos videre.

Flere fagforeninger og ansatte i kollektivtransporten varsler streik fra torsdag. Det er også planlagt storstreiker 5. og 19. oktober.

– Vi kommer til å kjempe helt til siste slutt for å stanse denne politikken. Troikaen og regjeringen må bort, sier Ilias Iliopoulos, generalsekretær i det greske fagforbundet Adedy, som organiserer offentlig ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutt og sparing

De nye reformene som Hellas nå har godtatt å innføre, innebærer blant annet flere kutt i pensjoner og offentlig ansattes lønn. I tillegg blir antall permitterte statsansatte økt fra 20.000 til 30.000 i år. Også skatter og avgifter skal økes.

Hellas har akutt behov for at det neste avdraget på 8 milliarder euro av redningspakken blir utbetalt fortest mulig. Hvis ikke, slipper landet opp for penger, og det blir ikke mulig å lønne statsansatte eller utbetale pensjoner.

Om ikke Hellas får pengene nå, kan det ende med statskonkurs i løpet av få uker, med dramatiske følger også for resten av eurosamarbeidet. (©NTB)