- Nesten ingen tapsrisiko på fastrentelån

Fastrentene er nå på et svært lavt nivå.
Fastrentene er nå på et svært lavt nivå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det de med flytende rente som løper klart størst risiko for å sitte igjen med skjegget i postkassen, mener NHH-professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn skyr fastrente på boliglån. Bare 5,5 prosent av utlånene norske banker har til vanlige lønnsmottakere er med fast rente, 94,5 prosent er flytende.

Den store majoriteten kunne dermed glede seg i dag, ettersom Norges Bank annonserte at de holder styringsrenten uendret på 2,25 prosent.

Les: Uendret rente

At så få nordmenn har fastrente kan skyldes den inngrodde forestillingen om at man enten må være fattig eller dum for å velge det.

Skrekkelig fastrente-historikk

Og det er kanskje ikke så rart. Historien viser at de som har bundet renten i Norge de siste tiårene, stort sett har tapt penger sammenlignet med flytende rente over tid. I tillegg er det nok av ulykkelige eksempler på kunder som har måttet betale banken hundretusener i kompensasjon for å komme seg ut av dyre fastrenteavtaler når renten har falt til langt under nivået man bandt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i dag er utgangspunktet et helt annet. Det er snarere de som tviholder på flytende rente som løper den største risikoen for å gå på en rentesmell i forhold til de som binder renten.

Årsaken er at nivået på både fasterente og flytende rente nå er så lavt at det knapt kan falle mer, uansett hvilket scenario man legger til grunn for de neste årene.

- Liten risiko

- Risikoen for å tape penger på å binde boliglånsrenten nå, er liten. Man kan jo filosofere litt og spørre: Hva er egentlig den absolutt laveste renten man kan se for seg? Jeg tviler på om utlånsrentene kan falle noe mer enn ett prosentpoeng fra dagens nivå. Og selv det mener jeg er svært lite sannsynlig at kommer til å skje, sier professor emeritus Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beste fastrente man kan oppnå i markedet i dag tilbyr Fokus Bank. Der kan du binde renten i tre år til 3,55 prosent eller fem år til 3,90 prosent nominell rente. Til sammenligning er beste tilbud på flytende rente i Norge, 3,35 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om man rent økonomisk taper eller vinner på å binde renten, avgjøres av to faktorer:

* Forskjellen mellom flytende rente i perioden, og renten du har bundet til.

* Om du innfrir lånet ditt før bindingsperioden er ute, vil banken enten kreve kompensasjon eller gi deg kompensasjon for differansen mellom din fastrente og fastrentenivået for perioden som er igjen. Det kalles under- og overkurs (se regneeksempel i rammen til høyre). Er dagens fastrentetilbud høyere enn fastrenten du har bundet til, får du penger av banken for å innløse lånet. Er dagens fastrentenivå lavere, krever banken at du betaler differansen for å slippe fri.

Liten risiko for å tape mye

Professor Terje Hansen mener for det første risikoen for å sitte igjen med et gigantisk overkurs-krav fra banken om man bryter en avtale om fastrente på for eksempel fem år, er ganske marginal i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis man maler fanden på veggen og tenker oss at renten om tre år faktisk er ett prosentpoeng lavere enn i dag, så vil det koste deg 20.000 kroner å innfri et lån på en million kroner, eksemplifiserer Hansen.

Eksempel på overkurs/underkurs

Du har et fastrentelån på 1 million kroner, bundet i fem år til fire prosent rente. Etter tre år ønsker du deg ut av fastrenteavtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scenario 1: Overkurs.

Rentenivået har falt etter at du bandt renten til fire prosent, og fastrentenivået for de to årene som står igjen av avtalen er ett prosentpoeng lavere enn din fastrente, tre prosent. Banken krever da differansen, ett prosentpoengs rente, for de to årene som gjenstår: 1 mill x 1 % x 2 år =

20.000 kr i regning fra banken.

Scenario 2: Underkurs

Rentenivået har steget etter at du bandt renten til fire prosent, og fastrentenivået for de to årene som står igjen av avtalen er ett prosentpoeng høyere enn din fastrente, fem prosent. Banken utbetaler da differansen, ett prosentpoengs rente, for de to årene som gjenstår: 1 mill x 1 % x 2 år =

Artikkelen fortsetter under annonsen

20.000 kr til deg.

Beregn effekten på ditt boliglån med denne kalkulatoren.

Ny finanskrise kan gi rentesjokk

Selv om professor emeritus Terje Hansen ikke utelukker at rentenivået kan falle noe fra dagens nivå, anser han to andre scenarioer for langt mer sannsynlig de neste årene.

- Det første scenarioet er at dagens situasjon fortsetter stort sett som før. Det vil si litt turbulens rundt gjeldssituasjonen i EU, men ikke noe særlig mer. Da vil styringsrenten holde seg på et rimelig lavt nivå, og markedsrentene det samme.

- Det andre scenarioet er at vi havner i en ny finanskrise som begynner i EU og smitter over på USA. Da kan man se for seg en tilsvarende utvikling i rentemarkedene som i forrige finanskrise, i 2008.

abcpenger.no/kalkulator:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik blir din økonomi de neste tre årene

Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mye kan du låne

Beste boliglån med flytende rente: Boliglånskalkulator

Beste fastrente: Fastrentoversikten

Rentesmell

Slår det siste scenarioet til, kan de som i dag binder boliglånsrenten spare store pengebeløp, mens de med flytende kan gå på ditto rentesmell, mener Hansen.

For selv om sentralbanken vil holde styringsrenten lav, og kanskje til og med kutte, betyr ikke det nødvendigvis lave renter for boliglånskundene med flytende rente. I 2008 stanset kredittmarkedet mellom bankene nærmest opp, noe som førte til at bankene slet med å få tilgang på penger de kunne låne ut. Det i sin tur førte til høye innlånskostnader for bankene - en regning de sendte direkte videre til kundene med flytende rente.

- Vesentlig høyere stigning

Under dagens forhold er forskjellen mellom styringsrenten og den beste utlånsrenten til kundene rundt 1,25 prosentpoeng. I 2008 vokste imidlertid differansen mellom styringsrenten og kundenes boliglånsrente til rundt tre prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skjer det samme på ny, kan man få en vesentlig høyere stigning i den flytende boliglånsrenten fremover enn det styringsrenten skulle tilsi, anslår Hansen.

Konklusjon: Liten risiko ved å sikre seg Hansen noterer seg i den sammenhengen at mange banker tilbyr fastrente på innskudd til rundt fire prosent med binding i tre år.

- Det sier litt om hvilket kostnadsnivå bankene mener de vil ha på å hente penger i markedet fremover.

Klar anbefaling

Han har derfor en klar anbefaling til norske boliglånskunder.

- Jeg synes de burde binde renten, for jeg kan ikke se at de kan tape noe vesentlig på det. Da trenger man heller ikke bekymre seg for noen av konsekvensene for en mulig finanskrise, sier han.

Les også:

Uendret rente

Nå er fastrente i kjelleren

- Ikke sikkert fastrente lønner seg

Pengefesten varer lenger enn forventet