- Fornuftig å holde renten uendret

ADVARER: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets advarer norske husholdninger mot å basere seg på dagens rentenivå. Foto: Scanpix
ADVARER: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets advarer norske husholdninger mot å basere seg på dagens rentenivå. Foto: Scanpix

Renteoppgangen er utsatt til neste år, tror Steinar Juel i Nordea Markets og andre økonomieksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De understreker den store usikkerheten og medgir at renten kan gå både opp og ned, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til DN.no.

Norges Bank besluttet å holde renten uendret på 2,25 prosent på dagens rentemøte.

Kan kutte - eller heve

I begrunnelsen for beslutningen sier sentralbanken at renten kan bli satt ned dersom det kommmer nye store forstyrrelser som kan slå inn i norsk økonomi.

Samtidig slår sentralbanken også fast at renten vil bli satt opp dersom prisveksten skyter fart.

- Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen i renten videre fremover. Skulle pris- og kostnadsveksten skyte fart og vekstutsiktene styrkes, kan renten bli satt opp. Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye, store forstyrrelser slik at utsiktene for vekst og inflasjon blir ytterligere svekket, kan renten bli satt ned, skriver hovedstyret i sin begrunnelse for dagens beslutning.

Tror på rentehopp

Ifølge Haugland i DnB Nor Markets må vi vente til det neste rentemøtet i oktober, når sentralbanken skal legge frem sin neste renteprognose, før vi får vite hvordan den videre renteutviklingen blir.

- Qvigstad sier på pressekonferansen at vi må vente til slutten av oktober før vi får en nærmere presisering for når en normalisering av renteutviklingen vil starte, sier Haugland.

Hun mener det er tydelig, både ut fra uttalelsene på pressekonferansen og i hovedstyrets begrunnelse, at sentralbanken ønsker en renteoppgang, og at den kun er utsatt på grunn av utviklingen ute.

Haugland tror den neste renteendringen kommer først i mars neste år. Og at renten da vil bli satt opp. DnB Nors prognose er at renten vil nå 3,5 prosent på to års sikt.

Tror på et år uten økning

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det var fornuftig av Norges Bank å holde renten uendret. Han tror den vil forbli uendret i ett års tid.

- Jeg synes det de sier er helt i tråd med slik jeg også vurderer det. Hvis det går sånn som det de nå tror som hovedbane, så kommer renten til å ligge stille ganske lenge. Men de er ekstremt usikre, og det kan være aktuelt med rentekutt hvis situasjonen internasjonalt forverrer seg, og det rammer norsk økonomi, sier Juel til DN.no.

- Det å lage klare rentebaner nå som har stor sikkerhet, det er ekstremt vanskelig. Så jeg synes det var fornuftig det de endte opp med nå. Jeg hadde ikke tro på noe rentekutt, norsk økonomi er såpass sterk og det ville være uklokt å finne på noe sånt, sier han.

Venter ingen endring på ett års sikt

Nordea Markets skrev morgenrapporten onsdag at Norges Bank «strengt tatt» burde kuttet renten. Dette var basert på at pengemarkedsrenten har økt mye og er på de nivåene Norges Bank anslo i renteprognosen i juni. Men samtidig trakk meglerhuset frem at vekstutsiktene ute er mye svakere, at inflasjonen har vært på nedsiden og arbeidsledigheten på oppsiden av prognosen. Vi trenger derfor egentlig lavere pengemarkedsrente, ifølge Nordea.

- Dette er såpass variabelt og svinger såpass mye frem og tilbake, så vårt anslag var at de ikke ville gjøre noen endringer nå, og de heller ikke gjør noen endring på et års sikt, sier Juel.

Les mer: Uendret rente

Maner til forsiktighet

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror at mange husholdninger vil motta dagens rentebeslutning positivt. Han advarer imidlertid mot å basere seg på dagens rentenivå.

- Mange synes nok dette er greit, og det er andre siden av medaljen. Nå er det slik at usikkerhet i verdensøkonomien og i aksjemarkedene gjør også at folk er litt mer tilbakeholdne med å bruke penger enn de ellers ville være. Men, boligmarkedet er sterkt og det tror jeg kommer til å være sterkt fortsatt. Det kommer til å være et dilemma som myndighetene kommer til å stå overfor, ikke bare Norges Bank, men også Finanstilsynet og Finansdepartementet, sier Juel.

- Må tåle renteøkning

- Er bankene strenge nok med sin utlånspraksis?

- Jeg kan kun snakke for Nordea, og vi regner inn at man skal få inn en viss renteøkning på et visst antall prosentpoeng før du får lån. De følger jo også anbefalingene fra Finanstilsynet. Men, det er klart, man kan jo tenke seg at man kan ta fire sikkerheter hos foreldre og så videre, og det kan dermed bli fristende ta på seg mer forpliktelser enn disse reglene tilsier. Pluss at det er ikke er slik at alle bankene følger det regelverket heller. Det er mitt inntrykk, sier Juel, og legger til:

- Så bankene bør absolutt være klare over at dette ikke kan fortsette, og folk må tåle renteøkning. Boligrenten kan gå opp i både 6 og 7 prosent og i verste fall mer i la oss si en femårsperiode.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden