Flere tar dobbel boligsjanse

PÅ VISNING: Nordmenn har god tro på egen økonomi, og mange går på visning uten å ha finanseringen i orden. Foto: Scanpix
PÅ VISNING: Nordmenn har god tro på egen økonomi, og mange går på visning uten å ha finanseringen i orden. Foto: Scanpix

Optimismen er stor i boligmarkedet. 6 av 10 kjøper ny bolig før de har solgt - og 1 av 5 går på visning uten å ha finansiering i orden, viser ny undersøkelse. Storbank advarer mot å ta for stor risiko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaute Madsen (34) og samboeren Hildegunn Larsen (35) har nettopp kjøpt seg enebolig på Sunde i Stavanger. De kjøpte den 230 kvadratmeter store eneboligen for drøye 5,2 millioner kroner forrige uke. Dette før de har solgt sin gamle bolig.

- For et par måneder siden hadde vi et treårsperspektiv på å skaffe oss ny bolig, men etter at vi hadde satt i gang arbeidet med å pusse opp den gamle boligen dukket dette huset opp. Da ønsket vi å slå til, sier Madsen.

Han mener likevel de ikke tar noen stor sjanse ved å kjøpe før de selger. Det er de ikke alene om. 60 prosent av boligkjøperne opplyser at de kjøpte ny bolig før de hadde solgt den de hadde, viser en ny undersøkelse gjennomført av Finn Eiendom og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), hvor 1.300 av Finns brukere deltok.

Trenden har snudd

Den samme undersøkelsen ble gjennomført i 2009. Da svarte flertallet – 6 av 10 – at de ville

selge først. Altså motsatt fra i år, hvor 6 av 10 svarte at de kjøpte først.

– Én viktig forklaring til økningen er selvsagt at 2009 var preget av finanskrisen, som startet høsten 2008. Dette gjorde boligkjøpere mer forsiktige med å legge inn bud på en større og dyrere bolig før de visste hva de hadde av egenkapital, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Den gang gikk i tillegg boligsalget tregere, og bankene krevde i større grad i folk solgte boligen sin før de kjøpte ny.

Bruktboligprisene i Norge har steget over 30 prosent siden bunnen i desember 2008. De fleste analytikerne venter også at boligunderskudd og lave renter vil føre til ytterligere prisoppgang. Eksempelvis venter Statistisk sentralbyå at prisene skal opp ytterligere 30 prosent i perioden 2011-2014.

God tro på egen betalingsevne

Undersøkelsen viser også at kvinner er like vågale som menn, og at 1 av 5 går på visning uten å ha finansiering i orden. Mest tro på egen betalingsevne var boligkjøpere mellom 40 og 49 år, hvor 7 av 10 oppga dette.

Buraas er overrasket over at så mange som 60 prosent tar det for gitt at banken stiller opp med lån.

- Selv om 2009 var et mer krevende år for Norge, opplever vi i dag stor finansiell uro ute i verden. Mange analytikere nevner også muligheten for en ny internasjonal bankkrise, hvor tilliten mellom bankene kan bli skadelidende, med konsekvens at bankene sitter mer på pengene sine, sier Terje Buraas, styreleder.

Både analytikere og nordmenn flest er optimistiske med tnake på husholdningenes økonomi de kommende årene.

Les sakene:

Forventer lavrentefest i lang tid

Knalltro på egen økonomi - men sparer til "rainy days"

Frykter ikke krisen

SSB: - Det blir bedre tider fremover i Norge

Dyrt med to lån

Å sitte med to boliglån over tid, fordi du kjøpte før du solgte, kan bli en dyr affære. Spesielt når tiden trekker ut før du får solgt. I undersøkelsen oppga kun 16 prosent av boligkjøperne at de greide å selge sin gamle bolig innen én måned etter kjøpet av den nye. Den meste vanlige tidshorisonten for salg var tre måneder og mer, hvorav 39 prosent av de spurte oppga dette.

- Et ekstra boliglån på to millioner i tre måneder gir, sammen med husleien, fort gir en ekstrakostnad på nærmere 50.000 kroner, sier Buraas.

Samtidig har han forståelse for at mange ender opp med å kjøpe før de får solgt.

- De fleste venter med å kjøpe til «den rette» boligen dukker opp. Å selge først, med risiko å bli presset til å kjøpe noe som ikke faller i smak, fordi noen overtar boligen din, er en situasjon de aller færreste ønsker å komme i. Da løper de heller risikoen med ekstra høye utgifter i noen måneder, sier Buraas.

DN.no/kalkulator:

Slik blir din økonomi de neste tre årene

Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Så mye kan du låne

Stor tro på markedet

Samboerparet i Stavanger er ikke bekymret. De satser på at deres tomannsbolig blir solgt relativt raskt.

- Med en prisantydning på 4,3 millioner kroner for en bolig som kun er 7 år gammel, her i Stavanger hvor markedet er svært godt, tror jeg det vil gå fint, sier Madsen.

Han har tidligere vært i samme situasjon, hvor han satt på tre leiligheter i et halvt år.

- Jeg har gjort dette en gang før. Jeg solgte i juli 2007, rett før finanskrisen, og hadde ekstremt flaks. Jeg tjente 1,5 millioner kroner, men tok nok litt for stor risiko den gangen, og kunne fort endt opp med tap på et par millioner. Nå ville jeg ikke tatt den samme risikoen, og føler derfor at vi er godt innefor, sier bolighandleren.

Samboerparet har rundt 3,5 millioner kroner i lån, og håper å få råd til å pusse opp den nye eneboligen om de oppnår god nok pris på den gamle boligen.

- Vi vil heller investere i boligen og øke verdien i stedet for å betale ned for mye på lånet. Jeg har erfaring med dette fra tidligere, og føler der er en god strategi. Min første bolig kjøpte jeg for 1,5 millioner kroner, pusset opp og fikk én million mer.

Les mer:

- Inntrykket av at boligmarkedet er brennhett, skaper urealistiske forventninger

- Muligheten for en boligboble er absolutt tilstede

- Lav boligbygging presser opp bruktboligprisene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden