- Altfor mange risikofaktorer

Foreløpig mener Danske Market det er mange risikofaktorer som hindrer en snarlig løsning på problemene i eurosonen:
Foreløpig mener Danske Market det er mange risikofaktorer som hindrer en snarlig løsning på problemene i eurosonen:
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Markets tror det går lang tid før uroen rundt gjeldskrisen i Europa forsvinner. I dag oversvømmes markedet av rykter og nyheter om krisen. Her er oversikten!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat nå er det altfor for mange risikofaktorer for at markedet roer seg ned, skriver seniorøkonom Frank Øland Hansen og analytiker Anders Møller Lumholtz i en oppdatering fra Danske Markets tirsdag.

Meglerhuset tror gjeldskrisen kommer til å prege eurosonen i flere år fremover. Resultatet vil ifølge Danske Markets-ekspertene bli at eurosonen får en stadig mer integrert finanspolitikk.

Risikofaktorene florerer

Foreløpig mener de det er mange risikofaktorer som hindrer en snarlig løsning på problemene i eurosonen:

  • Greske politikeres vilje til å vedta nye og tøffe innstramningstiltak
  • Negative budsjettnyheter eller politisk ustabilitet i Italia* Usikkerhet rundt størrelsen på krisefondet EFSF dersom det blir nødvendig med løpende støttekjøp av statsgjeld
  • Problemer med å skape enighet om ytterligere tiltak blant EU-ledere dersom det blir ny uro i markedet
  • Negative overraskelser i form av tap i spansk banksektor og problemer med oppkapitalisering av bankene
  • Økt oppmerksomhet rundt fordelingen av gjeldsbyrden i Europa gjennom krisefondet EFSF kan føre til nedgradering av land med trippel A-rating
  • Frankrike kan komme under press på grunn av en bratt nedgang i boligmarkedet, noe som kan tynge den franske banksektoren

- Vi forventer at finansmarkedene vil fortsette å skanne systemet for svakheter, og når de finner dem, vil stigende renter tvinge politikerne til å handle, skriver Hansen og Lumholtz i oppdateringen.

Tror ikke på forent Europa

Kredittvurderingsbyrået Fitch mener at det vil være umulig å få offentlig støtte og politisk vilje til et «Europas forente stater».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De mener likevel det vil være altfor kostbart å avslutte samarbeidet om euroen og at det derfor ikke er noen vei tilbake. Derfor anbefaler byrået at politikerne fortsetter arbeidet med å få på plass den permanente stabiliseringsmekanismen ESM og innføre kollektive klausuler i forhold til landenes statsgjeld, heter det ifølge en oppdatering som byrået sendte ut tirsdag, ifølge TDN Finans.

Tirsdag preges finansmarkedene nok en dag av en rekke rykter, spekulasjoner og nyhetsmeldinger rundt den pågående krisen. Mest oppmerksomhet får nedgraderingen av Italia og samtalene mellom Hellas og den såkalte troikaen, som fortsetter i kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Berlusconi fordømmer nedgradering av Italias gjeld

- Det er et rykte- og informasjonsdrevet marked. Nedgraderingen av Italia fra S&P ser ut til å være relativt priset inn i markedet. Det er nok også priset inn en nedgradering fra Moody's, sier meglersjef Thomas Ramberg i Warren Securities til TDN Finans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritisk for Hellas:

Hellas er blant euro-medlemmene som foreløpig befinner seg i den mest kritiske situasjonen. Denne uken startet med en telefonkonferanse mellom den såkalte troikaen og greske politikere. Troikaen, som består av EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ESB, skal kontrollere at det gjeldstyngede landet klarer å overholde de planlagte innstramningstiltakene som er en forutsetning for neste utbetaling fra kriselånet. Dersom den sjette utbetalingen fra lånet uteblir, går Hellas tom for penger i løpet av oktober.

Hellas' finansminister Evangelos Venizelos omtalte igår samtalene som «produktive». Telefonkonferansen fortsetter i kveld fra klokken 20.00. Ifølge Bloomberg News forsikret EUs økonomiske talsmann Amadeu Altafaj igår at det ikke er kommet nye krav fra EU om ytterligere innstramningstiltak i Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det eneste som er på bordet er fullstendig overholdelse av målene som det er enighet om. Hverken mer eller mindre, sa Atafaj til reportere i Brussel mandag.

Les: Forhandlingene om kriselån til Hellas trekker ut

Ifølge Wall Street Journal skal imidlertid troikaen presse på for å få Hellas til å kutte 100.000 offentlige stillinger innen 2015, enten gjennom oppsigelser eller ved å omplassere dem til en spesiell arbeidsstyrkereserve der de får 60 prosent lønn i inntil ett år. Det kan også bli aktuelt å oppheve alle offentlige ansettelser med umiddelbar og tilbakevirkende kraft til og med 2010. Det vil ifølge avisen påvirke minst 25.000 personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre skal Hellas ha blitt bedt om å høyne avgiftene på alkohol, tobakk og luksusvarer, samt trappe opp privatiseringsplanen for offentlig eiendom, skriver WSJ ifølge TDN Finans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas hentet tidligere i dag 1,6 milliarder euro i 13-ukerspapirer. Lånene fikk en rente på 4,56 prosent.

Frykter for franske banker:

Financial Times skriver tirsdag at det tyske industrikonglomeratet Siemens skal ha tatt ut en halv milliard euro fra en stor fransk bank for to uker siden og plasserte pengene hos Den europeiske sentralbanken ESB. selskapet skal ha totale innskudd hos ESB på mellom fire og seks milliarder euro. Siemens har i dag tilbakevist påstandene.

Flere av de franske storbankene fortsetter likevel nedturen på børsen i Paris. BNP Paribas faller 3,8 prosent, mens Societe Generale er ned fire prosent. Så langt i år er de to bankene ned henholdsvis 46 og 57 prosent.

I forrige uke kom det meldinger om at amerikanske pengemarkedsfond skal ha stengt tilgangen for de franske bankene i det amerikanske dollarmarkedet. I dag melder Dow Jones Newswires at den kinesiske sentralbanken i forrige uke skal ha gitt BNP Paribas, UBS og flere andre banker beskjed om at de ville suspendere handel av valutaswaper med dem. Tiltaket skal ha trådt i kraft mandag.

Les også:

- Mer påvirket av avisartikler enn av virkeligheten

Italias statsgjeld nedgraderes

Fremtidstroen faller i Tyskland

Ser bråstopp i Sverige neste år

Beste hjelpen til Hellas kan være å la landet gå konkurs