EU-forslag mot skatteparadis i oktober

– Foreløpig er ingen konkrete regler på plass, men USA er like fullt det landet som er kommet lengst i å innføre dette virkemidlet, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet (foto: Scanpix).
– Foreløpig er ingen konkrete regler på plass, men USA er like fullt det landet som er kommet lengst i å innføre dette virkemidlet, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet (foto: Scanpix).

Allerede i oktober vil EU-kommisjonen legge fram et forslag om å innføre såkalt land til land-rapportering. Blir forslaget vedtatt, blir det vanskeligere for selskaper å skjule informasjon om hva de tjener og hvor mye de betaler i skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen mot skatteparadiser og bortgjemmingsland er høyt prioritert, både i Norge og EU, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet:

– Den rødgrønne regjeringen har tiltak mot økonomisk kriminalitet høyt på lista. Land til land-rapportering (LLR) er vurdert som ett av flere virkemidler, sier Schjerva til NTB.

LLR innebærer et krav om at selskaper må rapportere finansielle opplysninger per land de opererer i, slik at dette blir offentlig tilgjengelig.

Les: Oljegiganter gjemmer underselskaper i skatteparadis

– Finansdepartementet har sendt og mottatt høring om forslaget til Finanstilsynet og Skattedirektoratet. Samtidig er det nå ganske sikkert at EU-kommisjonen i oktober vil legge fram et forslag om LLR i EU. Vi vil uansett vurdere å innføre et slikt krav også i Norge, men blir det felles EU-regler på dette, oppfatter vi det som EØS-relevant, sier Schjerva.

Han er spent på hvordan forslaget blir mottatt av EU-landene:

– Det er veldig ulike syn på dette, men i bunn og grunn er det ingen land som liker skatteunndragelser, så det er gode muligheter for internasjonalt samarbeid her.

USA har for øvrig som første land vedtatt en rammelov med strenge rapporteringskrav om pengestrømmer i utlandet for gruve- og petroleumsbransjen.

– Foreløpig er ingen konkrete regler på plass, men USA er like fullt det landet som er kommet lengst i å innføre dette virkemidlet, sier Schjerva. (©NTB)

Personvernpolicy