Russland får kritikk for behandlingen av Yukos

Den russiske regjeringen forsøkte ikke bevisst å ødelegge oljegiganten Yukos, mener Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Men Russland får kritikk for hvordan konkursen ble håndtert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen kritiserer regjeringen for fengslingen av Yokos' toppsjef Mikhail Khodorkovskij og andre ledere i selskapet. Konkursen i 2006 håndtert på en urettferdig måte, heter det i kjennelsen tirsdag.

Det er likevel ikke funnet bevis for anklagen om at regjeringen med overlegg forsøkte å ødelegge selskapet.

Yukos, som i sin tid var Russlands største oljeselskap, ble ruinert som følge av et skattekrav på flere milliarder. Ledelsen mente kravet var ulovlig og et resultat av at daværende president Vladimir Putin ønsket å konsolidere sin makt på bekostning av russiske næringslivsledere.

Personvernpolicy