Oljegiganter gjemmer underselskaper i skatteparadis

VERST I KLASSEN: Exxon har sammen med Chevron og Conooco flest selskaper i skatteparadiser. Foto: Scanpix
VERST I KLASSEN: Exxon har sammen med Chevron og Conooco flest selskaper i skatteparadiser. Foto: Scanpix

Verdens ti mektigste olje-, gass- og gruveselskaper eier flere enn 6.000 underselskaper. Mer enn én tredel av dem er lokalisert i skatteparadiser, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ferske rapporten fra Publish What You Pay (PWYP) Norge dokumenterer hvordan multinasjonale utvinningsselskaper gjemmer bort deler av virksomheten fra utvinning av naturressurser i skatteparadiser.

Ved å undersøke selskapenes årsrapporter og børsmerknader, avdekker rapporten at 2.083, eller 34,5 prosent, av underselskapene til verdens ti største utvinningsselskaper gjemmes bort i skatteparadiser.

– Rapporten viser at utvinningsindustrien i stor skala og med et systematisk omfang benytter seg av skatteparadiser som tilbyr hemmelighold om eierforhold og aktiviteter, sier nasjonal koordinator Mona Thowsen i PWYP Norge til NTB.

Over halvparten i skatteparadis

De nordamerikanske oljegigantene Chevron, Conoco Phillips og Exxon Mobil kommer verst ut. 56 prosent, eller 439 av de tre selskapenes 783 datterselskaper er lokalisert i skatteparadiser, ifølge rapporten.

Selskapene som er gått nærmere etter i sømmene, er hovedsakelig basert i USA, Storbritannia, Australia, Canada og Sveits, men også norske selskaper er omtalt i rapporten med navnet «Piping Profits», som legges fram på Litteraturhuset i Oslo onsdag.

PWYP mener ulovlige pengestrømmer gjennom skatteparadiser gjør det mulig å frata utviklingsland enorme inntekter fra egne ressurser.

– Lovstrukturene i skatteparadisene er bygget opp med den hensikt å tildekke informasjon som har betydning for et annet land sitt skattegrunnlag. Nasjonalstater er hjelpeløse i møte med denne sekretesseindustrien. Det er svært alvorlig, fordi to tredeler av verdens fattigste bor i ressursrike land som sårt trenger inntekter som de kan investere i arbeidet mot fattigdom, sier Thowsen.

Land til land

Publish What You Pay tar til orde for at alle selskaper burde gi innsyn i inntekter, kostnader, fortjeneste og skatt, samt mengden av naturressurser de har brukt, avskrevet og ervervet, hvert år, for alle land de opererer i.

Såkalt land for land-rapportering for selskaper i utvinningsindustrien kan bidra til å hindre at selskapene har den anledningen de har i dag til å tilsløre informasjon.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim mener land for land-rapportering vil være en viktig start i arbeidet med å etablere vesentlig bedre transparens i det globale markedet. Verdens fattigste lider mest under dagens system, som også brukes til en rekke kriminalitetsformer, påpeker han.

– Det brukes til alt fra skattesvik til terrorvirksomhet, narkotikahandel og menneskehandel. Det vil si av alle som er avhengig av å skjule identiteten for omverdenen, sier Eriksen til NTB.

USA og EU

Eriksen mener at norske myndigheter, hvis de vil, kan gå i bresjen for arbeidet med en internasjonal konvensjon som forbyr strukturer som er spesialdesignet for å undergrave rettsforholdene i andre stater.

– Det skjer ikke av seg selv. Misbrukerne av systemet er innflytelsesrike og ønske å beholde muligheten til å skjule det de driver med. Noen må ta initiativ til konvensjonssporet. Da kan andre komme til etter hvert og dermed øker presset. Men man trenger en pådriver, sier Eriksen.

USA har allerede vedtatt en lov som pålegger alle utvinningsselskaper notert på Wall Street å oppgi hva de tjener i hvilke land. EU-parlamentet ga sist uke ga sin støtte til PWYPs forslag. PWYP håper nå at Norge innfører land for land-rapportering på eget initiativ, noe norske myndigheter tidligere har stilt seg positive til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden