Åpen for alle - alltid

Forventer lavrentefest i lang tid

Halvparten av Norges befolkning at lånerenten forblir uendret i over et år fremover, viser en undersøkelse Infact har utført for DN.no (Foto: Colourbox).
Halvparten av Norges befolkning at lånerenten forblir uendret i over et år fremover, viser en undersøkelse Infact har utført for DN.no (Foto: Colourbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Gimmestad (21) og Henriette Grøstad (21) tøyde strikken da de kjøpte bolig. I likhet med nordmenn flest tror de rentehoppene drøyer. Men overdreven renteoptimisme kan gi mange problemer, advarer seniorøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kalkulatorer

Din Økonomi 2012
Kalkulatoren regner ut virkningen av de viktigste økonomiske parametrene for din privatøkonomi (lønnsendring, renteutvikling, og inflasjon). Kalkulatoren tar utgangspunkt i spådommer fra sentrale analytikere.

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg i de nærmeste årene. Spådommene er hentet fra SSB.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Rentendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Lynbudsjett
Med denne kalkulatoren kan du meget raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.Kalkulatoren inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Småutgiftenes betydning
Mange «små» utgifter hver dag kan til sammen bli store. Her kan du beregne hva alle småutgiftene dine koster deg i løpet av ett år.

Studentene Lars Gimmestad (21) og Henriette Grøstad (21) har nylig lånt nærmere to millioner kroner for å kjøpe egen leilighet. De måtte ut med 2,2 millioner kroner for den litt over 50 kvadratmeter store leiligheten på Sagene i Oslo.

- Dette var 200.000 kroner over takst, men akkurat under vårt tak på 2,3 millioner kroner, sier Gimmestad.

Selv om flere banker har advart om at de kan komme til å sette opp renten forventer halvparten av Norges befolkning at lånerenten forblir uendret i over et år fremover, viser en undersøkelse Infact har utført for DN.no.

- Jeg tror renten holder seg ut året. Det kommer selvfølgelig an på hvordan økonomien i verden utvikler seg, men jeg tror den kommer til å gå opp med rundt 1,5 prosent i løpet av et par år, sier siviløkonomstudenten Gimmestad.

- Tar høyde for renteoppgang

Internasjonal finansuro og en sterk kronekurs har ført til at aktørene i pengemarkedet nå mener Norges Bank faktisk kommer til å sette ned renten i løpet av det kommende året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statistisk sentralbyrås ferske prognoser støtter nordmenns spådom om at renten vil være uendret i en lengre periode. Byrået tror bankenes utlånsrenter vil holde seg på dagens nivå frem til 2013.

Beste nominelle lånerente innenfor 60 prosent ligger nå rundt 3,30 prosent. Slår SSBs prognoser til, vil den kun ligge rundt ett prosentpoeng høyere om tre år.

abcpenger.no/kalkulator:

Så mye dyrere blir lånet
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om det her:

Rentefesten fortsetter

- Det blir bedre tider fremover i Norge

Gimmestad påpeker at de likevel har tatt høyde for en raskere renteoppgang.

- Vi har valgt å ta avdragsfrihet i to år, slik at vi begge to er ferdige med studier og i fast jobb før vi begynner å betale ned. Vi ønsket derfor å ha en fleksibilitet med tanke på at renten kan endre seg. Ting endrer seg tydeligvis fort, så det er greit å ha litt å gå på, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det studerende samboerparet føler seg likevel trygge på valget de har tatt. Begge jobber ved siden av studiene og har en årlig inntekt på rundt 90.000 kroner hver. I tillegg får de stipend og lån. De er også veldig klare på sine prioriteringer.

- Det er bedre å eie enn å leie. Vi er innstilt på å betale for bolig og ser bare på det som svært positivt å komme seg inn på boligmarkedet mens vi er studenter, sier han.

- Kan ramme boligmarkedet raskt

- Det er fare for at renteforventningene fester seg på et lavt nivå, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Hun er bekymret for at husholdningenes gjeldsvekst fortsetter å øke i en takt som er høyere enn inntektsveksten. Norske husholdningers gjeldsbelastning er allerede på et rekordhøyt nivå.

- Dette er baksiden av at det ser så lyst ut for den enkeltes privatøkonomi. For norsk økonomi bygger det seg opp større sårbarhet med den utviklingen, fordi jeg tror boligprisene kommer til å fortsette å øke kraftig. Med det følger også høyere gjeldsvekst og høyere gjeldsbelastning, sier Boye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet kan bli at mange husholdninger kan få problemer når renten kommer opp på et høyere nivå.

- Man kan fort se at det kan ramme boligmarkedet ganske raskt dersom det blir behov for å sette opp renten igjen, selv om det ikke er utsikter til det nå, sier Boye.

Selv tror hun at den neste renteøkningen fra Norges Bank kommer først i august neste år. Norges Bank har imidlertid signalisert at sterk boligprisvekst kan være et argument for at renten blir satt opp, selv om andre utviklingstrekk i økonomien ikke skulle tilsi en høyere rente.

- Hvis ting begynner å se bedre ut igjen utover våren til neste år utelukker jeg ikke at det kommer opp som et argument for kanskje å sette opp renten igjen tidligere enn de andre faktorene skulle tilsi, sier Boye.

Les mer:

- Mange unge er litt blinde for fremtiden

Knalltro på egen økonomi - men sparer til «rainy days»

- Muligheten for en boligboble er absolutt tilstede

Yngre på boligjakt i utlandet