Test: Panasonic TZ20: Superzoom som får plass i lomma

Dette kameraet er en oppgradering av 2010-modellen TZ10. Nytt er som vanlig flere piksler og mer zoom, samt oppgradering av elektronikken.
Dette kameraet er en oppgradering av 2010-modellen TZ10. Nytt er som vanlig flere piksler og mer zoom, samt oppgradering av elektronikken.

Kjapt kamera, masse funksjoner og middels bildekvalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Superzoommarkedet er helt klart populært, for produsentene har opp til tre nivåer av modeller med 10x eller mer optisk zoom. Panasonic har strengt tatt bare to selv om den litt eldre ZX3 også er ganske nær med 8x zoom. De største og mest avanserte superzoomene til Panasonic er FZ-serien som har 24x zoom og finnes i to varianter, FZ48 og FZ150 som har ennå flere finesser. Begge er ganske nye kameraer som Akam ikke har testet ennå, men fjorårsmodellene FZ45 og FZ100 er begge testet og finnes fortsatt i butikkene per september 2011.

Kameraet vi ser på i denne testen heter TZ20 og er Panasonics kompakte superzoomkamera. Det er en oppgradering av 2010-modellen TZ10 og nytt er som vanlig flere piksler og mer zoom samt oppgradering av elektronikken. TZ20 har dessuten fått Full HD video mens TZ10 hadde 720p som høyeste oppløsning.

Panasonic lager to versjoner av dette kameraet, TZ20 som er testkameraet og TZ18 som er en litt rimeligere modell som mangler finesser som GPS, stereo mikrofoner og må nøye seg med 720p video. Kamerahus og optikk er like på begge modeller og vi vil kommentere forskjeller mellom TZ18 og TZ20 utover i testen.

TZ står for Travel Zoom og er en type kameraer som Panasonic mer eller mindre oppfant, selv om Ricoh også var tidlig ute. I dag har nesten alle produsenter minst en modell i denne klassen som kjennetegnes av 10x eller mer zoom hvor objektivet trekkes inn i kamerahuset når det er skrudd av slik at kameraet er ganske lommevennlig.

Akam har dessverre ikke mulighet til å teste alle modeller som kommer i denne klassen, men fjorårsmodellen TZ10 er testet og vi testet også Casio EX-ZR100 , Nikon S9100 og Sony HX7V tidligere i år.

Les mer fra testen:

Fysisk

I bruk

Bildekvalitet del1

Bildekvalitet del 2

Konklusjon

I avsnittene under er det en oppsummering, mens selve testen starter på neste side.

Fysisk

TZ20 har typisk kompaktkamerafasong, er laget i metall og virker solid. Det er ganske kompakt til å ha 16x optisk zoom selv om det finnes ennå mindre modeller med like stort zoomområde. Batterilevetiden er på 260 bilder og det holder bra for vanlig hobbybruk, men er litt dårligere enn flere av konkurrentene. TZ20 har et lite grep og ergonomien er OK med tanke på størrelsen av kameraet. LCD-skjermen er på tre tommer, oppløsningen er middels og det er ikke innebygd søker. Knappene på baksiden er små, og sølvfargede symboler på sølvfargede knapper er nesten umulig å se i dårlig lys.

I bruk

På denne typen kameraer er hovedfokus bra automatikk og på det området scorer Panasonic alltid høyt. TZ20 har i tillegg manuelle muligheter og det mangler på flere av konkurrentene. TZ20 representerer syvende generasjon TZ-kameraer og forskjellene fra år til er små. Det kommer riktignok stadig med avansert automatikk og motivprogrammer, men endringene fra fjorårsmodellen FZ10 er først og fremst knyttet til bruk av ny sensorteknologi som gir Full HD video og et kamera som har blitt generelt mye raskere i bruk. Spesielt er seriebildefunksjonen kraftig forbedret.

TZ20 har dessuten fått berøringsfølsom skjerm og mange funksjoner kan nå styres fra skjermen for de som foretrekker det. Det er også mulig å ta 3D-bilder.

Bildekvalitet

TZ20 bruker ny sensorteknologi, CMOS istedenfor CCD som på forrige modell TZ10. Det har gitt video med høyere oppløsning og raskere seriebilder, men dessverre også dårligere bildekvalitet. Forskjellen er størsts ved høye Iso-verdier og uansett ikke så stor at det vil være spesielt synlig for typisk hobbybruk som denne modellen er laget for. Totalt sett er bildkvaliteten helt OK for denne type kamera med bra farger og eksponering og lite feilbrytningsproblemer.

Panasonic var en av de første produsentene som laget superzoomkameraer som var kompakte nok til å gå i en lomme til tross for et zoomområde på 10x eller mer. De har da også dominert denne klassen med sine TZ-modeller i flere år.

TZ-serien oppdateres gjerne årlig og vi har testet toppmodellen i 2011 som heter TZ20. Det er et utmerket kamera og bærer preg av å være en modell Panasonic har finpusset gjennom en årrekke. TZ20 er brukervennlig, raskt i bruk, rimelig kompakt, har hele 16x optisk zoom, tar opp Full HD video og har en god stabilisator. GPS er innebygd og TZ20 har både masse automatikk og mulighet for full manuell kontroll.

RAW-støtte mangler imidlertid og TZ20 har ikke den praktiske panoramafunksjonen som finnes i en del Sony og Fujifilm-kameraer. Et område hvor TZ20 skuffer litt er bildekvaliteten. Den er riktignok bra på mange områder, men en av de dårligere på høy Iso.

Konkurrentene har blitt mye bedre de to siste årene og selv om TZ20 er jevnt bra på mange områder er det ikke noe opplagt førstevalg i denne klassen. Det blir derfor ikke noen Akam-anbefaler utmerkelse på årets TZ-utgave. Det er likevel et meget bra kamera, og det finnes en rimeligere variant med færre funksjoner som heter TZ18.

Om du skal velge TZ20, Casio ZR100, Canon SX230 HS, Nikon S9100 eller en av de andre konkurrentene avhenger av hvilke egenskaper som er viktigst, og selvsagt budsjettet. Du kan finne mer informasjon om de ulike modellene i prisguiden . Akam publiserte dessuten en test hvor flere av konkurrentene var med tidligere i år.

Pluss:

16x optisk zoom, 24mm vidvinkel

Full HD video med stereo lyd

Rask seriebildefunksjon

Touchscreen

GPS

3D (ikke testet)

Minus

Bildekvalitet på høy Iso

Litt svakt batteri

Dårlig lesbarhet på knapper

Personvernpolicy