– Ingen ny resesjon i EU

Økonomikommissær Olli Rehn presenterte nye tall om økonomien i EU på en pressekonferanse i Brussel torsdag (foto: Scanpix).
Økonomikommissær Olli Rehn presenterte nye tall om økonomien i EU på en pressekonferanse i Brussel torsdag (foto: Scanpix).

De økonomiske utsiktene i EU har forverret seg, og veksten stopper opp. Men Unionen unngår en ny resesjon, ifølge EU-kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomikommissær Olli Rehn la torsdag fram nye tall for vekst og inflasjon i EU.

– Landenes gjeldskrise har forverret seg. Turbulensen på finansmarkedene ser ut til å legge en demper på realøkonomien, sier Rehn, ifølge TT.

Men Kommisjonen tror ikke på en ny resesjon, som er betegnelsen på nedgang i bruttonasjonalprodukt to kvartal på rad.

Eurosonens vekst i fjerde kvartal antas å synke med 0,1 prosent, ned fra 0,8 prosent i første kvartal i år.

USA-deltakelse

EUs finansministre samles torsdag kveld i Wroclaw i Polen foran et todagersmøte som starter fredag. Møtet vil i stor grad handle om den nye redningspakken til Hellas. USAs finansminister Timothy Geithner deltar på møtet fredag, noe som er et tegn på hvor alvorlig situasjonen nå er.

EU håper under Polen-møtet også å løse floken rundt Finlands krav om garantier for nye lån til Hellas.

Troika på plass

Aksjekursene steg noe torsdag etter forsikringer fra Tyskland og Frankrike sent onsdag om at Hellas hører hjemme i eurofamilien. Samtidig forsikret den greske statsministeren om at Hellas skal gjennomføre alle vilkårene for nye lån til landet.

Representanter fra «troikaen» EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) er nå tilbake i Aten for å forhandle fram neste delutbetaling av krisepakken fra i fjor vår.

Enighet

Et lys i mørket kom torsdag da EU-parlamentet og medlemslandene endelig ble enige om strammere regler for budsjettdisiplin. Forslaget om å utarbeide reformer ble foreslått av EU-kommisjonen etter at den greske gjeldskrisen brøt ut for alvor i fjor.

Kompromisset går ut på at det blir flere muligheter for sanksjoner mot land som har for store underskudd på budsjettet. Blant annet vil de måtte skyte inn midler på sperrede kontoer. Avtalen blir lagt fram for finansministrene på møtet i Polen.

Svært få av landene i eurosonen respekterer reglene som sier at underskuddet ikke kan overstige 3 prosent av BNP og gjelda ikke gå over 60 prosent av BNP.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden